Bilderberg-groep tackelt wereldproblemen

De Bilderbergclub krijgt traditioneel veel protest. ©AFP

In het Deense Kopenhagen viert de mysterieuze 'Bilderberg Group' donderdag en vrijdag zijn zestigste verjaardag. Het gaat om 120 à 150 vooraanstaande figuren uit de westerse wereld die in de grootste discretie de werelduitdagingen bespreken.

Wie donderdag of vrijdag door de gangen van het luxueuze Marriott Hotel in Kopenhagen wandelt, kan daar de voormalige Amerikaanse topdiplomaat Henry Kissinger tegen het lijf lopen. Of Anders Fogh Rasmussen, de aftredende secretaris-generaal van de NAVO. Of de CEO's van Saab, Shell, Airbus en vele anderen. 

Maar de kans dat u dezer dagen in het Marriott Hotel gelogeerd bent, is quasi onbestaande. Het hotel aan de Kopenhaagse haven is drie dagen lang ingepalmd door de deelnemers van de legendarische 'Bilderberg Meetings'. In 1954 kwam de mysterieuze 'Bilderberg Group' voor het eerst bijeen in Hotel de Bilderberg in het Nederlandse Oosterbeek. De organisatie viert dus dit jaar haar zestigste verjaardag. 

Transatlantisch

De Bilderbergconferenties zagen het leven in het naoorlogse Europa waar de vrees voor het oprukkende communisme hoogtij vierde. Niet toevallig waren de eerste Bilderbergconferenties dan ook bedoeld om met enkele vooraanstaande figuren uit Europa en Noord-Amerika van gedachten te wisselen over de problemen die de westerse wereld voor zich had. 

De grondlegger van de trans-Atlantische Bilderberg Group was de Nederlandse prins Bernhard. Hij bracht de deelnemers in 1954 bijeen en bleef dat doen tot hij in opspraak kwam bij de Lockheed-affaire. Maar ook daarna kwam het transatlantische netwerk jaar na jaar bijeen om zich te beraden over de 'megatrends' die de westerse wereld doormaakte. Het gaat om een 120 à 150 vooraanstaande figuren uit de industrie, de financiële wereld, de politiek en de media. 

Privacy

Het karakter van de meetings is vrij uniek. Rond het Marriott Hotel is een veiligheidszone opgetrokken om u tegen te zeggen. Journalisten zijn niet gewenst en er wordt amper gecommuniceerd over wat er op de conferenties gezegd is geweest. Er is geen persbericht, laat staan persconferentie. De organisatie wil dat alle prominenten in een discreet kader kunnen overleggen over de grote ontwikkelingen van deze tijd. Hoe ze dat doen, staat hen volledig vrij. Er is immers geen concrete agenda en er zijn geen zittingen, workshops, lezingen of stemmingen. 

De grote thema's dit jaar zijn het aantrekkende economische herstel, Oekraïne en de impact van technologie op de arbeidsmarkt. Maar het meest ironische thema voor zo'n afgeschermde organisatie is 'privacy'. Bestaat er nog privacy in de wereld? Die vraag komt misschien naar boven aan de bar, in het gezelschap van voormalig NSA-baas Keith Alexander, de Britse spionnenbaas John Sawers en Eric Schmidt, baas van Google. 

Maar die onderonsjes tussen de grote bonzen van deze wereld over gevoelige thema's zoals privacy, komen de organisatie ook op veel kritiek te staan. Verschillende ngo's vinden de club weinig transparant en uitten daar al meermaals hun ongenoegen over. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud