Advertentie

'Blatter beïnvloedde verkiezingen in Trinidad'

Sepp Blatter (links) en Jack Warner in betere tijden. ©Photo News

Jack Warner, de voormalige vicevoorzitter van de FIFA uit Trinidad en Tobago, belooft alles te zullen vertellen over de handel en wandel van de wereldvoetbalbond.

Warner (72) maakte die belofte woensdagavond tijdens een tv-uitzending in zijn thuisland Trinidad en Tobago.

'Ik heb lang mijn mond gehouden, uit angst voor de dag die ooit zou komen. Nu wil ik dat niet langer doen. Ik wil geen geheimen meer bewaren voor mensen die mijn land willen vernietigen.' De voormalige vicevoorzitter van de FIFA zei dat zijn onthullingen zijn leven bedreigen.

Warner zegt over documenten te beschikken die aantonen dat de wereldvoetbalbond in 2010 invloed heeft uitgeoefend op de parlementsverkiezingen in zijn land. Warner zegt ook papieren en kopieën van cheques te hebben, die bewijzen dat de FIFA zich heeft ingelaten met omkoping. De politicus heeft zijn advocaten opdracht gegeven die documenten over te dragen aan de autoriteiten.

De onthullingen over de mistoestanden binnen de FIFA volgen elkaar in snel tempo op. 

Kort voor Warners biecht gaf Chuck Blazer, een voormalig lid van het uitvoerend comité van de FIFA, toe dat er smeergeld in het spel was bij de toekenning van de WK's van 1998 (Frankrijk) en 2010 (Zuid-Afrika).

Hij gaf dat al in 2013 aan het gerecht toe, maar zijn woorden zijn nu pas openbaar gemaakt.

De voormalige vicevoorzitter van de FIFA zegt dat hij kan bewijzen dat ontslagnemend voorzitter Sepp Blatter op de hoogte was van de fraude binnen zijn organisatie.

Warner verliet de FIFA vier jaar geleden nadat zijn naam werd genoemd in een groot omkoopschandaal.

De zakenman en politicus uit Trinidad en Tobago behoort tot de veertien verdachten van omkoping die vorige week werden aangeklaagd door de Amerikaanse justitie. Warner is sindsdien de grootste naam op de rode lijst van de internationale politieorganisatie Interpol, die een arrestatiebevel heeft uitgevaardigd.

Warner meldde zich vorige week zelf bij de politie. De zeventiger werd verhoord, maar mocht vervolgens op borgtocht vrij. Warner zou in 2008 via de FIFA tien miljoen dollar aan smeergeld hebben ontvangen van de Zuid-Afrikaanse voetbalbond, dat in ruil daarvoor het WK van 2010 kreeg toegewezen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud