Advertentie

Boris Johnson zegt bezoek aan Rusland af

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, eerder deze week op een conferentie over Syrië bij de Europese Commissie in Brussel. ©AFP

De Britse minister van Buitenlandse zaken Boris Johnson heeft zijn bezoek aan Rusland, gepland voor maandag, afgelast. 'De ontwikkelingen in Syrië hebben de situatie totaal veranderd', stelt hij.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson heeft zijn bezoek aan Moskou afgezegd. Volgens Johnson hebben de ontwikkelingen in Syrië de situatie fundamenteel veranderd.

Groot-Brittannië beschuldigt de Syrische president Assad van een gifgasaanval, waarbij tientallen burgers zijn omgekomen. Maar Rusland blijft Assad steunen.

Johnson zegt dat zijn prioriteit nu het overleg is met andere bondgenoten, zoals de VS. Op 10 en 11 april is er een vergadering van de G7 gepland. Johnson gaat ervan uit dat daar zal worden overlegd over de toestand in Syrië. 'Ik heb met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson gesproken. Hij gaat volgende week naar Moskou zoals gepland. Na de G7 zal hij een duidelijke boodschap kunnen overbrengen aan Rusland.'

De woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de annulatie van Boris Johnson 'absurd'.

Eerder op de dag verklaarde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson 'teleurgesteld, maar niet verrast' te zijn door de steun van Rusland aan Assad.

Noord-Korea sloot zich alvast aan bij Rusland en veroordeelde de Amerikaanse luchtaanvallen op Syrië. Het land noemde de operatie 'een onvergeeflijke act van agressie'.

Escalatie

De vraag is of de houding van het VK tot een escalatie zal leiden in de verhoudingen tussen de VS en Rusland. Voorlopig blijft het dialoog behouden. Tillerson onmoet dinsdag president Poetin, zoals voorzien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud