Grafiek van de dag

Bosbranden teisteren poolgebied

©Mediafin

Door de klimaatverandering is het ongewoon warm in het poolgebied. Afgelopen zaterdag liep de temperatuur in de noordoostelijke Siberische stad Verchojansk op tot 38 graden Celsius. Dat is een record. Gemiddeld is het er in juni 20 graden. Die warmte leidt er niet alleen toe dat de poolkappen smelten, ook bosbranden teisteren tegenwoordig het poolgebied.

Op zich zijn bosbranden niet ongewoon voor de zomer. De branden beginnen doorgaans begin mei, met een piek in juli en augustus. Maar door de verhoogde temperaturen en de sterke rukwinden zijn ze een stuk heviger dan normaal. In 2019 luidden wetenschappers de alarmbel toen de kracht van de bosbranden vele malen hoger bleek dan het gemiddelde van de afgelopen vijftien jaar.

Die gevaarlijke trend zet zich dit jaar door. Dat blijkt uit gegevens van Copernicus, het EU-programma voor aardobservaties. De dagelijkse intensiteit van de bosbranden in het poolgebied neemt de laatste paar dagen sterk toe. De gemiddelde dagelijkse intensiteit is vergelijkbaar met het abnormale jaar 2019. 

Hoewel de klimaatverandering zich in wereldwijd laat voelen, gebeurt de opwarming van het poolgebied dubbel zo snel. De periodes van ongewone warmte lijken bovendien steeds langer te duren. Dat versnelt op zijn beurt weer de klimaatopwarming.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud