Bouw van omstreden gaspijpleiding hervat

©AFP

De werken aan de Duits-Russische gaspijpleiding Nord Stream 2 lagen bijna een jaar stil door de dreiging van Amerikaanse sancties.

Aan het miljardenproject Nord Stream 2 wordt al jaren gewerkt. De gaspijplijn van 2.460 kilometer moet het mogelijk maken aardgas van Rusland naar Duitsland te vervoeren via de Baltische Zee. Het project zit in zijn laatste fase. Een schip begon vrijdag met een 2,6 kilometer lange verbinding.

55 miljard
kubieke meter
Door de leidingen Nord Stream 1 en 2 moeten jaarlijks 55 mijlard kubieke meter gas vloeien.

Nord Stream 2 is het tweede luik van het project van 10 miljard euro. De nieuwe pijplijn moet Rusland in staat stellen om dubbel zoveel gas te leveren dan met Nord Stream 1, die sinds 2012 operationeel is. Jaarlijks zou het om 55 miljard kubieke meter gas gaan.

Door geopolitiek getouwtrek sleept het project al lang aan. Eind vorig jaar viel de bouw volledig stil nadat de Amerikaanse president Donald Trump sancties had uitgevaardigd tegen ieder bedrijf dat zou meewerken aan het project. Volgens Trump zou Duitsland door Nord Stream 2 veel te afhankelijk worden van Rusland voor zijn energiebevoorrading.

Schaliegas

Maar het Amerikaanse verzet gaat verder terug dan Trump. Ook Barack Obama voelde weinig voor het project. De Amerikanen zouden maar al te graag gas uitvoeren naar Europa. Dankzij de 'schaliegasrevolutie' zitten ze zelf met een overschot. Met de inzet van nieuwe technologie pompen de Amerikanen massaal aardgas op uit schaliegesteente, een energiebron die voordien niet rendabel te ontginnen was.

Na de vergiftiging van de Russische opposant Aleksej Navalny werd de situatie nog neteliger. Navalny werd onwel op een vlucht van Siberië naar Moskou. Hij bleek vergiftigd met het zenuwgif novitsjok en werd behandeld in een Berlijns ziekenhuis. Er kwam druk op de Duitse bondskanselier Angela Merkel om sancties uit te vaardigen tegen Nord Stream 2, al kwamen die er nooit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud