Braziliaanse variant voor het eerst in België gespot

©Photo News

In ons land zijn voor het eerste vier besmettingen vastgesteld met de Braziliaanse variant van het coronavirus.

Een van de besmettingen is vastgesteld bij een 57-jarige man uit de Luikse gemeente Seraing, verduidelijkt professor Guy Baele van het Rega Instituut (KU Leuven). De man had niet gereisd, maar opvallend is dat er genetische verwantschap is met een andere besmetting uit Marseille. Volgens Baele ontbreken nog verschillende stukjes in de puzzel, die verder moeten worden onderzocht.

Het staal in Seraing werd per toeval ontdekt door de universiteit van Luik, waar willekeurig steekproeven worden uitgevoerd op stalen. Het is dus nog onduidelijk of er meer besmettingen zijn met de nieuwe variant van het virus, maar vermoed wordt dat er wel meer positieve gevallen in ons land zijn.

Het baart zorgen dat vaccins tegen deze varianten minder zouden kunnen werken, maar dat valt nog af te wachten.
Guy Baele
Hoogleraar Rega Instituut

Ook in de omgeving van Brussel werden drie gevallen vastgesteld. Bij één geval gaat het om iemand die contact had met een persoon die in december nog in Brazilië was geweest.

De Braziliaanse variant P.1 baart zorgen omdat hij besmettelijker zou zijn en in het slechtste geval zelfs ongevoelig zou zijn voor opgebouwde immuniteit. 'Er zijn nog niet veel data bekend over de variant, maar hij valt in de categorie van de Zuid-Afrikaanse variant', zegt Baele. 'Het baart zorgen dat vaccins tegen deze varianten minder zouden kunnen werken, maar dat valt nog af te wachten.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud