Britten verdenken IS van aanslag op vliegtuig

©REUTERS

Steeds meer instanties vermoeden dat een bom het Russische vliegtuig van Metrojet zaterdag heeft neergehaald. Jetair stelde zijn vlucht naar Sjarm el-Sjeik uit. Thomas Cook vloog vanochtend wel.

De Britse overheid was gisteren de eerste die officieel de piste volgde van een explosief aan boord. Maar intussen hebben ook Amerikaanse overheidsdiensten aangegeven dat een bom vermoedelijk de oorzaak is van de crash. Al is geen van die conclusies officieel. Het onderzoek van de zwarte dozen loopt nog steeds.

Toch nemen verschillende vliegtuigmaatschappijen voorzorgsmaatregelen. De vlucht vanochtend van Jetair naar Sjarm el-Sjeik werd opgeschort. Het vliegtuig moest normaal gezien in Brussel opstijgen om iets na zeven. ‘Met de tijdelijke opschorting van onze vlucht willen we onszelf de nodige tijd gunnen om de veiligheidssituatie correct in te schatten en te analyseren’, schrijft de touroperator in een persbericht.

Thomas Cook vloog vandaag wel naar de badplaats. De touroperator volgt naar eigen zeggen het advies van Buitenlandse Zaken. Dat werd niet gewijzigd. 'Er zijn wel contacten met verschillende instanties', zegt de woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Er geldt al lang een negatief reisadvies voor de Sinaï, maar met uitzondering voor de badplaats Sjarm el-Sjeik. Mogelijk kan dat op termijn worden uitgebreid, al is dat nu niet aan de orde.

Een verbod opleggen aan Belgische vliegtuigen om op de luchthaven van Sjarm op te stijgen, zoals Londen gisteren voor deed voor Britse toestellen, doet Buitenlandse Zaken in principe niet. Al wordt niets uitgesloten. De Britse overheid wil dat vluchten die vertrekken vanuit Sjarm el-Sjeik beter gecontroleerd worden. Ze stuurt daarom eerst eigen veiligheidsexperts naar Egypte.

Ook de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen vliegen tot zondag niet van en naar de Egyptische badplaats. Nederland wacht de uitkomst van het Britse onderzoek af, maakte het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie gisteren bekend.

De Russen zelf blijven wel gewoon vliegen op Sjarm el-Sjeik. Intussen roept Moskou iedereen op om de speculaties even achterwege te laten. Volgens de Russen is er nog geen enkel bewijs voor een bomaanslag.

Ook Egypte zegt nog geen aanwijzingen te zien dat het inderdaad om een bomaanslag zou gaan. Beide landen blijven natuurlijk hopen dat het niet om terreur gaat. Rusland denkt aan zijn reputatie op het internationale toneel, Egypte aan zijn toeristen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud