Brussel migratiestad bij uitstek

Het Berlaymont-gebouw (links) en het Justus Lipsius-gebouw (rechts) vanuit de lucht. Ondermeer door de aanwezigheid van de Europese instellingen in Brussel kent onze hoofdstad een zeer hoog aandeel inwoners die in het buitenland geboren zijn. ©BELGA

20 'globale' steden in de wereld herbergen een vijfde van alle internationale migranten. Brussel is een van deze steden en is, op Dubai na, de stad met het hoogste percentage inwoner van buitenlandse afkomst.

Meer dan 6 op 10 inwoners van Brussel werd niet in België geboren of is van buitenlandse origine. Dat is een van de opvallende conclusies uit het World Migration Report 2015, vandaag gepubliceerd door de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Het rapport karakteriseert Brussel, de 'hoofdstad' van de EU, als een stad met een zeer internationale en mobiele bevolking.

Op de ranglijst van grote steden met een hoog aandeel in het buitenland geboren inwoners of inwoners van buitenlandse afkomst moet Brussel enkel Dubai laten voorgaan. Grote steden uit traditionele immigratielanden, zoals Toronto (Canada), Auckland (Nieuw-Zeeland), Sydney (Australië) en Los Angeles (VS), huisvesten proportioneel heel wat minder migranten.

Aandeel in het buitenland geboren inwoners en inwoners van buitenlandse origine onder de bevolking van steden met meer dan 1 miljoen inwoners. Opgelet: de definitie van 'buitenlandse origine' kan verschillen van stad tot stad.

'Global cities'

Brussel behoort ook tot de groep van 20 zogenaamde 'global cities'. Dat zijn steden die een vitale rol spelen in de wereldeconomie door hun directe banden met het internationale financiële systeem en met multinationale ondernemingen. Deze steden situeren zich voornamelijk in Europa, Zuidoost-Azië en de VS en oefenen een grote aantrekkingskracht uit op migranten: 1 op 5 internationale migranten woont in 1 van de 20 'global cities'.

Maar de bestemming van de internationale migratie verschuift stilaan van de ontwikkelde landen in Europa en Noord-Amerika naar regio's in ontwikkeling, zoals Oost-Azië, Zuid-Afrika, Brazilië en India. Deze zuid-zuid-migratie wordt belangrijker en sommige landen zijn vandaag tegelijk oorsprong als bestemming van migratie. China is bijvoorbeeld bron van heel wat migranten, maar ontvangt ook heel wat Afrikaanse uitwijkelingen uit landen als Nigeria.

©Mediafin

Vooral urbane migratie

Meer dan de helft van de wereldbevolking woont vandaag in de stad en mede door migratie naar de steden zal de groei van wereldbevolking in de komende decennia zich bijna uitsluitend situeren in een stedelijke omgeving: er wordt geschat dat er wereldwijd iedere week 3 miljoen mensen verhuizen naar de stad. Volgens het rapport brengt dit heel wat uitdagingen met zich mee: een hoge druk op infrastructuur, het milieu en het sociale weefsel in de steden.

Maar er zijn ook pluspunten: steden geven de mogelijkheid te ontsnappen aan moeilijke levensomstandigheden op het platteland en verhogen de toegang tot arbeid, gezondheidszorg en onderwijs. Migranten kunnen ook een grote bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een stad. Maar steden hebben in hun plannen voor stadsontwikkeling nog te weinig aandacht voor migratie om dit potentieel te benutten, besluit het rapport.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud