Bulgaarse volgt allicht Lagarde op aan hoofd IMF

Kristalina Georgieva gaat naar alle waarschijnlijkheid het IMF leiden. ©REUTERS

Europa schuift Kristalina Georgieva, de Bulgaarse CEO van de Wereldbank, naar voren als nieuwe IMF-baas. De Nederlander Jeroen Dijsselbloem vist achter het net.

De IMF-functie was vacant nadat topvrouw Christine Lagarde door de Europese regeringsleiders gekozen was als voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB). 

Georgieva kon vrijdagavond op meer steun rekenen voor de internationale topfunctie dan haar opponent Jeroen Dijsselbloem, de voormalige Nederlandse minister van Financiën. Die erkende op Twitter zijn nederlaag. 

'Ik feliciteer Kristalina Georgieva met de uitkomst van de Europese stemming. Ik wens haar veel succes', tweette hij. De aanstelling is nog niet afgeklopt. Maar er is een officieuze afspraak dat een Europeaan het IMF mag leiden, terwijl de VS de Wereldbankbaas mogen benoemen.

Selectieprocedure

Kort na haar nominatie als kandidaat-directeur-generaal van het IMF maakte de 65-jarige Georgieva via Twitter bekend haar functie bij de Wereldbank neer te leggen zolang de selectieprocedure bij het IMF loopt. Kandidaturen voor de opvolging  van Lagarde kunnen tot 6 september ingediend worden. Het IMF hoopt de kwestie tegen 4 oktober geregeld te hebben.

Nederland ziet met het verlies van Dijsselbloem alweer een topfunctie aan zijn neus voorbij gaan. Eerder greep de Nederlandse sociaaldemocraat Frans Timmermans naast de positie van Europees Commissievoorzitter. Daarvoor viel de keuze op de Duitse Ursula von der Leyen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud