Burgemeesterssjerp New York binnen handbereik voor ex-politieagent Eric Adams

Kandidaat-burgemeester Eric Adams vierde vannacht de eerste horde in de voorverkiezingen in New York. ©REUTERS

Voorlopige resultaten van de Democratische voorverkiezingen duwen voormalig politieagent Eric Adams naar het burgemeestersambt in de metropool New York.

Hoewel het dinsdag 'slechts' Democratische voorverkiezingen waren, maakt de winnaar een grote kans om de 110de burgemeester van New York te worden. Adams kon dinsdagnacht (lokale tijd) 31,7 procent van de stemmen binnenhalen, ver voor de tweede kandidaat, Maya Wiley (22,3 procent).

Dat de nieuwe burgemeester van New York een democraat wordt, staat vast. De democraten domineren de metropool New York. De winnaar van de Democratische voorverkiezingen wint daarom zo goed als zeker de algemene verkiezingen op 2 november.

Omdat de democraten New York historisch domineren, is de winnaar van de Democratische voorverkiezingen zo goed als zeker de nieuwe burgemeester.

Met bijna 32 procent van de stemmen lijkt Adams zich te mogen warmlopen als opvolger van huidig burgemeester Bill De Blasio. De oud-politieman Adams is geboren en getogen in New York City en is de huidige districtsburgemeester van Brooklyn.

Aanvankelijk was ondernemer en outsider Andrew Yang de topfavoriet. Zijn gebrek aan beleidservaring - iets wat hij uitspeelde en vertaalde in frisse ideeën - keerde uiteindelijk tegen hem. Met slechts 11,6 procent van de stemmen gaf hij vannacht zijn nederlaag al toe.

Veiligheid

Het bord van de nieuwe burgemeester oogt vol. De coronapandemie hield stevig huis in New York. Het verzwakte de stad medisch en economisch. Ook de achterstelling van mensen van kleur kwam na de dood van George Floyd opnieuw scherp op de voorgrond.

En dan was er hét thema van de verkiezingen: veiligheid. Sinds begin dit jaar zijn de schietpartijen in de stad met liefst 73 procent gestegen. In een stad waar de onveiligheid de grootste bezorgdheid is, kon Adams zich volgens waarnemers profileren als voormalig politieagent.

Top 5-systeem

Toch is de uitkomst nog niet helemaal zeker. De New Yorkers mochten voor het eerst een top vijf aanduiden op hun stembiljet. Die ranking bepaalt mee wie het uiteindelijk wordt. Dat systeem, in combinatie met de vertraging van het tellen van stemmen via de post, betekent dat de winnaar mogelijk pas midden juli bekend zal zijn.

Adams zou de tweede zwarte burgermeester van de stad kunnen worden.

Met 82 procent van de stemmen geteld, is de top drie wel ongeveer duidelijk. Na Adams volgen twee vrouwen. Maya Wiley (22,3 procent), een voormalig adviseur van De Blasio en Afro-Amerikaanse, en Kathryn Garcia (19,5 procent), voormalige schepen van Gezondheidszaken. Als een van hen alsnog wint, krijgt New York voor het eerst een 'burgermoeder'.

Maar ook als Adams de race wint, wordt het vrij uniek. Hij zou, na David Dinkins (burgemeester tussen 1990 en 1993), de tweede zwarte burgermeester van de stad kunnen worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud