Californië krikt zijn groene ambities opnieuw op

De staat kampte de voorbije jaren met enorme droogtes. ©REUTERS

De gouverneur van de Amerikaanse staat Californië liet in wet zetten dat de staat tegen 2030 de helft van zijn energie uit hernieuwbare bronnen moet halen. De energie-efficiënte van gebouwen moet tegen dan ook verdubbelen.

Gouverneur Jerry Brown kondigde de nieuwe wet deze week aan bij het iconische Griffith Observatorium bij Los Angeles. ‘We staan hier aan de vooravond van een toekomst zonder CO2-uitstoot’, zei hij. ‘Dit is een erg belangrijke beslissing. Californië wil zijn engagement nog uitbreiden.’

Door erg concrete doelen op te leggen, gaat de wet verder dan louter de CO2-uitstoot te beperken. Binnen vijftien jaar moet Californië de helft van zijn energie halen uit hernieuwbare bronnen. Gebouwen moeten voortaan enorm strenge isolatienormen hanteren. De Amerikaanse staat kampt al verschillende jaren met enorme droogtes, die mogelijk al een gevolg zijn van de klimaatopwarming. Dat zet extra druk om over te schakelen op hernieuwbare bronnen.

Maar Californië - dat een economie heeft die groter is dan die van Italië of Rusland - kwam ook daarvoor al in beeld met zijn ecologisch beleid. Vorig jaar maakte gouverneur Brown bekend dat hij de volgende tien jaar 1,5 miljoen elektrische wagens op de wegen van zijn staat. Eerder dit jaar kwam hij met de ambitie om de CO2-uitstoot tegen 2030 met 40 procent te verlagen in vergelijking met 1990. Californië zit met dat laatste doel op precies dezelfde lijn als de EU-landen.

De staat gaat zo een pak verder dan de Verenigde Staten als land. Die hebben als ambitie in aanloop naar de klimaatconferentie van Parijs bekend gemaakt om de uitstoot tegen 2025 met 26 tot 28 procent terug te dringen in vergelijking met 2005. Dat al wel een pak ambitieuzer dan enkele jaren geleden.

Steeds meer regio’s nemen de laatste jaren het heft in handen inzake inspanningen voor een gezonder klimaat. Naast Californië in de VS is bijvoorbeeld de regio Baden-Württemberg in Duitsland een voorloper. Ook verschillende steden, zoals Kopenhagen in Denemarken, leggen de lat veel hoger dan de rest van het land.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud