Canadese premier op vingers getikt rond corruptiezaak

Een toezichthouder van het Canadese parlement tikt premier Justin Trudeau op de vingers rond zijn bemoeienis bij een corruptiezaak. ©REUTERS

Een toezichthouder van het Canadese parlement oordeelt dat Justin Trudeau de ethische code schond door invloed uit te oefenen op een corruptiezaak rond een bouwbedrijf.

Al in februari verklaarde de voormalige Canadese minister van Justitie, Jody Wilson-Raybould, dat de regering haar onder grote druk had gezet om het Canadese bouw- en ingenieursbedrijf SNC-Lavalin, dat verdacht werd van corruptie rond het betalen van steekpenningen in Libië, uit de wind te houden. Premier Justin Trudeau wou niet dat het bedrijf werd vervolgd en drong aan op een schikking, uit vrees dat het uit Canada zou vertrekken en er zo 9.000 banen zouden sneuvelen.

Geen juridische gevolgen

De zaak zorgt al lang voor beroering in Canada en leverde Trudeau de voorbije maanden al grote imagoschade op. Woensdag oordeelde een toezichthouder van het Canadese parlement dat premier Trudeau onrechtmatig heeft geprobeerd invloed uit te oefenen op die corruptiezaak en dat hij de ethische code heeft geschonden.

Electoraal erg ongelegen

Juridische gevolgen heeft het rapport niet, maar electoraal komt het zeer ongelegen voor Trudeau, die er altijd prat op ging dat hij transparantie en eerlijkheid hoog in het vaandel draagt. De campagneperiode voor de Canadese verkiezingen eind oktober is net begonnen. De uitspraak van de Canadese toezichthouder zet de herverkiezing van Trudeau op losse schroeven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud