China laat Britse diplomaat vrij

Betogers vormden vrijdag een menselijke ketting rond Hongkong. ©AFP

De Britse consulaatmedewerker Simon Cheng is na 15 dagen weer vrijgelaten en keert terug naar Hongkong. Daar vinden vandaag wederom manifestaties plaats.

De politie van Shenzen, een miljoenenstad net over de grens met Hongkong, maakte zaterdag bekend dat het Simon Cheng had vrijgelaten. 

Cheng zou vijftien dagen lang opgesloten zijn voor het schenden van regels die de openbare orde moeten vrijwaren, zo stelde de politie op Weibo, een berichtendienst à la Twitter. Volgens de Chinese politie heeft Cheng bekentenissen afgelegd. Dat valt niet na te gaan, want er was geen openbare zitting. 

De familie van Cheng bevestigt dat hij ondertussen is teruggekeerd naar Hongkong, waar hij voor het Britse consulaat werkt. Cheng verdween op 8 augustus van de radar na een werkbezoek aan Shenzen, waar tal van technologiebedrijven zoals Huawei hun hoofdzetel hebben. 

Luchthaven

In Hongkong zelf gaan de protesten tegen de autoriteiten ondertussen onverminderd door. De manifestaties speelden zich voornamelijk af in de wijk Kwun Tong, een industriële voorstad van Hongkong. Vier metrostations werden er preventief gesloten, maar manifestanten daagden toch met duizenden op. 

Vrijdagavond vormden betogers al een 'menselijke ketting' rond de stad, ter herdenking van een soortgelijke actie in de Baltische Staten dertig jaar geleden.

De politie maakte voor het eerst in tien dagen weer gebruik van traangas. Ze reageerden daarmee op betogers die Molotovcocktails gooiden. Er waren geen meldingen van gewonden. Er was zaterdag vrije toegang tot de luchthaven. Betogers hadden nochtans beloofd enkele belangrijke transportschakels onder druk te zetten. 

De luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific verzette zich deze week nog tegen geplande acties van de vakbonden bij haar hoofdkantoor aan de luchthaven van Hongkong. Cathay kreeg eerder een veeg uit de pan van het Chinese regime omdat het te laks zou zijn opgetreden tegen de manifestaties. De topman moest opstappen, vermoedelijk na Chinese druk. 

Hong Kong Way

Het protest in Hongkong was aanvankelijk gericht tegen een uitleveringswet, waarmee burgers uit Hongkong gemakkelijk overgedragen konden worden aan de Chinese autoriteiten. Die belandde al snel in de koelkast. Maar daarna was de geest uit de fles. Betogers vragen nu onder meer 'volledige democratie'. 

Het lijkt er niet op dat de autoriteiten daar aan zullen toegeven. De komende weken staan er nog een massa-betoging, een stadswijde staking en een boycot van de lessen aan de universiteiten op het programma. Vrijdagavond vormden betogers al een 'menselijke ketting' rond de stad. 

Die menselijke ketting - de 'Hong Kong Way' gedoopt - was ter herdenking van een soortgelijke actie in de Baltische staten (Estland, Letland, Litouwen) op 23 augustus 1989, exact dertig jaar geleden. Het was de voorbode van de onafhankelijkheid van de drie landen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect