China legt VS nieuwe handelssancties op

Chinees president Xi Jinping (links) sprak zijn Amerikaanse collega Donald Trump in juni, tijdens de G20-top in Japan. ©REUTERS

China legt voor 75 miljard dollar aan Amerikaanse goederen extra importtarieven op. De beurzen duiken in het rood.

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China is nog maar eens naar een hoger niveau getild. Peking kondigde vrijdagmiddag aan dat het nog eens hogere importtarieven zal heffen op 75 miljard dollar aan Amerikaanse goederen. Het gaat om 5.078 producten, gaande van landbouwproducten tot ruwe olie, vliegtuigen en wagens.

-0,5%
Beurzen
De Europese beurzen gaan zowat een halve procent lager.

Voor de meeste goederen gaat het om een extra taks van 5 tot 10 procent, die van kracht wordt op 1 september. De taks voor auto's uit de VS verhoogt pas vanaf 15 december, maar wel met 25 procentpunten, van 15 naar 40 procent.

China had de heffingen op Amerikaanse wagens vorig jaar al eens verhoogd tot 40 procent, maar maakte die stap later weer ongedaan om de moeizame handelsgesprekken met de VS te ontdooien. Ook de Duitse autoreuzen als Volkswagen, Mercedes en BMW worden zo weer getroffen, omdat ze de Chinese markt vooral bedienen via hun fabrieken in de VS.

Trump

De aanstaande Chinese sancties zijn opnieuw een rechtstreekse vergelding voor het nieuwe salvo dat de Amerikaanse president Donald Trump afvuurde in de handelsoorlog. Begin augustus besliste Trump om vanaf 1 september invoertarieven van 10 procent te heffen op de 300 miljard dollar aan Chinese goederen die nu nog zonder extra tarieven de VS binnenkomen. 

Peking antwoordde door meteen de import van Amerikaanse landbouwproducten stop te zetten en zijn munt te devalueren

Eerder had Trump al zo'n 250 miljard dollar aan Chinese goederen geviseerd, waarop Peking ook tegenmaatregelen nam. Het voert zelf maar voor zo'n 120 miljard dollar goederen uit de VS in, maar die zijn intussen wel bijna allemaal belast. De heffingen van vrijdagmiddag komen daar dus nog eens boven op.

Consumentengoederen

Vorige week nam Trump wel enigszins gas terug. Bepaalde producten uit die nieuwste korf van 300 miljard zouden nu pas vanaf 15 december extra belast worden. Het gaat vooral om consumentengoederen, zoals smartphones, laptops, spelconsoles, bepaalde soorten speelgoed en sommige types van schoenen en kledij.

300 miljoen
Trump
Begin augustus besliste Trump om vanaf 1 september extra invoertarieven van 10 procent te heffen op 300 miljard dollar aan Chinese goederen.

Daarmee wil Trump vermijden dat de last van de handelsoorlog steeds meer de portefeuille van de Amerikaanse consument raakt, zeker zo kort voor het traditionele shoppingbonanza van Thanksgiving en Kerstmis.

Initieel viseerde hij vooral Chinese nicheproducten, wat de technologische opmars van Peking zou moeten stuiten. Nu hij stilaan alle goederen uit China raakt, worden zo ook populaire consumentengoederen getroffen. Ook de Amerikaanse landbouwers, een belangrijk electoraat voor Trump, gaan stilaan door hun ergste crisis in decennia.

Beurzen in het rood

Het handelsconflict tussen 's werelds grootste twee economieën weegt bovendien steeds meer op de mondiale economie en doet de recessievrees opflakkeren. Tal van westerse landen broeden dezer dagen dan ook op stimulusprogramma's.

Op de financiële markten deden de nieuwe Chinese sancties, die rond 14 uur bekend raakten, de optimistische stemming meteen omslaan. De Europese beurzen, die voordien met mooie winsten noteerden, noteren in het rood. De verliezen blijven wel beperkt tot zowat een halve procent.

De futures op Wall Street keerden ook plots om, en wijzen op een openingsverlies van 0,4 procent voor de Dow Jones en 0,6 procent voor de Nasdaq Composite. Vooral cyclische aandelen als de staalsector, de grondstoffen, de zware industrie en de autobouwers verliezen terrein.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud