Advertentie

China stuurt opnieuw bemande vlucht naar eigen ruimtestation

China lanceerde vrijdag opnieuw een bemande vlucht. ©AFP

De Chinese raket Shenzhou-13 is vrijdag met drie ruimtevaarders, onder wie een vrouw, succesvol gelanceerd richting het ruimtestation Tiangong.

De Chinese raket Shenzhou-13 is vrijdag met drie ruimtevaarders, onder wie ook een vrouw, aan boord succesvol gelanceerd richting het ruimtestation Tiangong, Chinees voor 'Hemels Paleis'. Zhai Zhigang, Wang Yaping en Ye Guangfu zijn vrijdag om 18.23 uur (00.23 uur lokale tijd) opgestegen. Zij zullen zes maanden in de ruimte blijven, een record voor China.

De drie taikonauten, zoals Chinese ruimtevaarders worden genoemd, waren te zien door middel van een camera in de cockpit. Aan de buitenkant van de Shenzhou-13 was ook een camera geplaatst, waarop de lancering goed te zien was. De Chinese vicepremier Han Zheng was aanwezig bij het vertrek.

De drie ruimtevaarders keren in april volgend jaar terug op aarde. Zij gaan tot dan werk verrichten aan het Chinese ruimtestation. Het 'Hemels Paleis' bestaat nu uit een buis van 16 meter lang en 4 meter breed. Volgend jaar worden nog twee onderdelen naar het ruimtestation gestuurd. Die heten Wentian (zoektocht naar de hemel) en Mengtian (dromen van de hemel).

Mars

In juni gingen de eerste drie Chinese ruimtevaarders naar het station. Zij voerden enkele ruimtewandelingen uit, onder meer om een robotarm aan de buitenkant van het complex te installeren. In september keerden de bemanningsleden terug naar de aarde.

China is bijzonder ambitieus. Het land bracht in 2003 voor het eerst iemand naar de ruimte. Het was het derde land dat daarin slaagde, na de Sovjet-Unie/Rusland en de Verenigde Staten.

Het land zette eerder dit jaar ook met succes een onbemand ruimtetuig op Mars. In 2019 landde China, als eerste, op de achterkant van de maan. Andere landen doen zulke projecten het liefst samen met anderen, maar China werkt bij voorkeur op eigen houtje.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud