China: 'VS onderschatten onze vastberadenheid beter niet'

China reageert scherp op de extra tarieven die Trump oplegde. ©AFP

Het Chinese ministerie van Handel haalde zaterdag uit naar de bijkomende handelstarieven die Amerikaans president Donald Trump vrijdag aankondigde.

De Franse president Emmanuel Macron zei zaterdag bij de opening van de G7-top in Biarritz dat hij hoopt dat de handelsoorlog tussen China en de VS zou de-escaleren. 

Maar net zaterdag sprak het Chinese ministerie van Handel dreigende taal. Het deed dat in reactie op de bijkomende handelstarieven die Trump aankondigde. Op 1 oktober gaat het tarief voor 250 miljard dollar aan Chinese goederen van 25 naar 30 procent. 

Tarieven

Tegelijk gaan de tarieven voor een tweede pakket, goed voor 300 miljard dollar aan Chinese goederen, van 10 naar 15 procent. Die tarieven moet de Verenigde Staten ├╝berhaupt nog beginnen uitrollen. Dat gebeurt gefaseerd vanaf 1 september, maar voor een groot deel ook pas vanaf 15 december. Voor de start van de invoering verhoogt Trump die tarieven dus al. 

Trump reageerde op zijn beurt op maatregelen uit Beijing, die tarieven gaan opleggen aan 75 miljard dollar aan Amerikaanse goederen. De Amerikaanse president pakte uit met een furieuze tirade op Twitter. Hij riep Amerikaanse bedrijven onder meer op 'terug naar huis te komen'. 

'Pesterig'

Het Chinese ministerie van Handel waarschuwt Trump dat hij 'de situatie niet fout mag inschatten of de vastberadenheid van het Chinese volk mag onderschatten.' 'Dit unilaterale en pesterig protectionisme en de maximale druk schenden de consensus tussen de Amerikaanse en Chinese regeringsleider, schenden principes van respect en wederzijds belang en beschaden het multilaterale en internationale handelsverkeer.'

China is niet aanwezig op de G7-top in Biarritz, maar de handelsoorlog zal er ongetwijfeld over de tongen gaan. De hele G7-top belooft explosief te worden, met thema's zoals de Brexit, de handelsoorlog en de brand in het Amazonewoud. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n