'Chinese economie nog dit jaar groter dan VS'

Kranen in de Chinese haven van Rizhao, in de oostelijke provincie Shangdong. ©AFP

De Chinese economie is goed op weg om dit jaar al de VS voorbij te steken als grootste economie ter wereld. Dat is sneller dan verwacht, zo blijkt uit cijfers van de Wereldbank. Het gaat om cijfers die voor het eerst sinds 2005 geactualiseerd werden.

De cijfers komen uit het International Comparison Program (het ICP) van de Wereldbank. Die baseert zich op de zogenaamde 'purchasing power parity' of koopkrachtpariteit, een maatstaf die beschouwd wordt als de beste om economieën overal in de wereld met elkaar te vergelijken.

De Verenigde Staten worden al sinds 1872 beschouwd als 's werelds grootste economie. In dat jaar stak het land het Verenigd Koninkrijk voorbij. Tot dusver werd aangenomen dat de snel groeiende Chinese economie de VS zou onttronen in 2019.

Maar nu zou dus blijken dat de opkomende economieën veel groter zijn dan tot dusver werd aangenomen, en dat China al dit jaar de VS zal voorbij steken. Dat valt ook te verklaren door een nieuwe berekeningswijze bij het ICP. Daaruit zou blijken dat het bbp van China in 2011 al op 87 procent van het Amerikaanse niveau zat. In 2005 was de Chinese economie nog half zo groot als die van de VS.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud