CO2-concentratie in atmosfeer bereikte record in maart

©ANP XTRA

De gemiddelde mondiale concentratie aan CO2 in de atmosfeer heeft in maart de kaap van 400 ppm (parts per million) overschreden, een nieuwe mijlpaal. Dat heeft de Amerikaanse Nationale Oceanische en Atmosferische Dienst (NOAA) woensdag gezegd.

Eerder werden al waarden gemeten die de kaap van 400 ppm overschreden, op Antarctica in 2012 en op Hawaï in 2013, maar nog nooit eerder was het wereldwijde gemiddelde zo hoog. 'Het was alleen maar een kwestie van tijd', zegt Pieter Tans, hoofdwetenschapper voor de weerdienst NOAA wat betreft broeikasgassen.

Tot aan de industriële revolutie heeft de hoeveelheid CO2 in de lucht in minstens 800.000 jaar nooit de kaap van 300 ppm bereikt. Dat kunnen wetenschappers bepalen aan de hand van gassen die vastzitten in het poolijs.

'De verbranding van fossiele brandstoffen heeft sinds het pre-industriële tijdperk geleid tot een stijging van meer dan 120 ppm van de concentratie aan CO2. De helft daarvan sinds 1980', zegt Tans. Volgens de gegevens van de NOAA blijkt ook dat de gemiddelde CO2-waarden tussen 2012 en 2014 met 2,25 ppm per jaar zijn gestegen. Nooit eerder werd zo'n hoge stijging gemeten in drie opeenvolgende jaren.

De gemiddelde maandelijkse CO2-waarden worden berekend op basis van de gegevens van 130 meetstations verspreid over de hele wereld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud