'Commerzbank en NBG hebben meest kapitaal nodig'

Commerzbank en National Bank of Greece (NBG) zijn de banken die hun kapitaal het meest zouden moeten aansterken als hun beleggingen in Zuid-Europese staatsobligaties of andere risicohoudende effecten sterk in waarde zouden dalen. Dat is de conclusie van een maandag gepubliceerd onderzoek door analisten van Citi.

De Citi-analisten legden 13 banken uit de eurozone op de rooster. Zij gingen na wat de impact op het eigen vermogen in 2012 zou zijn als de portefeuilles met staatsobligaties uit Griekenland, Spanje en andere 'perifere' landen in waarde zouden dalen. Ook werd nagegaan hoe groot het effect zou zijn als twijfelachtige vorderingen een negatievere evolutie zouden kennen dan verwacht.

De gevolgen voor de banken werden bestudeerd volgens twee scenario's. In het basisscenario zou de waarde van de Griekse obligaties met 40 procent dalen, die van de Portugese met 15 procent, die van de Ierse met 10 procent en die van de Spaanse en Italiaanse met 5 procent. In een slechter scenario komt daar nog druk op de inkomsten van de banken bij als gevolg van hogere financieringskosten en minder inkomsten uit trading.

Volgens beide scenario's zou het Tier 1-kapitaal van Commerzbank en NBG tegen 2012 nagenoeg terugvallen tot nul. In het slechtste geval zou het Tier 1-kapitaal van NBG zelfs negatief worden.

Om dit te voorkomen zou Commerzbank in het basisscenario 11,7 miljard euro moeten ophalen en in het slechtste scenario 13 miljard. NBG zou respectievelijk 5,4 en 5,9 miljard moeten zien te vinden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud