Containerschip Ever Given in Suezkanaal losgemaakt

©EPA

Het vastgelopen containerschip Ever Given is losgemaakt en weer aan het varen. De autoriteiten van het Suezkanaal melden dat het scheepsverkeer op de cruciale vaargeul binnen afzienbare tijd hervat.

Onder meer de persagentschappen Reuters en Associated Press meldden maandagmiddag dat het schip, dat sinds vorige woensdag het Suezkanaal blokkeert, losgewrikt is. De kanaalautoriteiten bevestigden dat dat rond 15 uur gelukt was. Sleepboten slaagden erin de Ever Given uit zijn dwarse positie te bevrijden.

Lokale media zeggen dat een forse windstoot heeft geholpen bij het vrijmaken van het schip. Volgens Leth Agencies, het agentschap dat instaat voor de veilige doortocht van schepen, is de Ever Given op weg naar het Great Bitter Lake, ten noorden van het Suezkanaal. Daar zal een technische inspectie plaatsvinen. De uiteindelijke bestemming van de Ever Given is de haven van Rotterdam.

19.000
Schepen
In 2019 passeerden 19.000 schepen door het Suezkanaal.

De kanaalautoriteiten hadden bij de pogingen om de vaargeul vrij te maken de hulp ingeroepen van Boskalis, de Nederlandse eigenaar van de bergingsspecialist Smit. Die was er maandagmorgen al in geslaagd het achtersteven van de Ever Given los te maken door met grote kracht water onder het schip te spuiten om zand en klei weg te spoelen. Boskalis-CEO Peter Berdowski is 'bijzonder trots' dat ook het voorsteven wat later volledig loskwam. 

Miljarden

Dat het schip de cruciale levensader voor de wereldhandel niet langer blokkeert, betekent nog niet dat gestrande schepen in het zog van de Ever Given hun tocht meteen kunnen hervatten. Meer dan 450 schepen staan te wachten voor een doortocht.

Het duurt mogelijk dagen tot weken voor het transitverkeer op het Suezkanaal weer volledig genormaliseerd is. Om dat proces te versnellen zouden de kanaalautoriteiten dagelijks 150 schepen laten doorvaren in plaats van de gebruikelijke 90.

De Ever Given - die 220.000 ton weegt, 400 meter lang is en 18.300 containers aan boord heeft - raakte vorige week vast op het Suezkanaal. Daardoor ontstond een flessenhals en ging dagelijks het transport van goederen ter waarde van 9 miljard dollar verloren. In 2019 passeerden 19.000 schepen door het Suezkanaal, met zowat 1,25 miljard ton aan vracht, goed voor 13 procent van de wereldhandel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud