Conte weigert Italiaans premier te worden

©EPA

President Sergio Mattarella heeft een veto uitgesproken tegen de benoeming van euroscepticus Paolo Savona als minister van Financiën. En dus gooit gedoodverfd premier Giuseppe Conte de handdoek in de ring.

De Vijfsterrenbeweging en de Lega, de partijen die samen een coalitie willen vormen, hadden Paolo Savona naar voren geschoven.

Giuseppe Conte (53) was zondagavond bij president Sergio Mattarrela die zijn zegen moest geven over de lijst met ministers.  Bedoeling was dat twee populistische en eurosceptische partijen, de Lega en de Vijfsterrenbeweging, een regering zouden vormen. Woensdag hadden zij bij wijze van compromis Conte naar voren geschoven als formateur.

Italianen opnieuw naar de stembus?

Zondag had de leider van de Lega, Matteo Salvini, ermee gedreigd dat 'er geen regering zal zijn indien er voorwaarden worden gesteld'. 'Wanneer wij de zekerheid hebben vrijelijk te kunnen werken, dan ben ik morgen in functie', zei Salvini. Wanneer hij dit niet zou zijn, dan moeten de Italianen opnieuw naar de stembus.

Tevoren hadden Italiaanse media bericht dat Mattarella zijn veto had gesteld tegen de kandidaat die de Lega naar voren had geschoven voor de portefeuille van Financiën, met name eurocriticus Paolo Savona. Bij de verkiezingen van 4 maart was de Vijftsterrenbeweging met 32 procent van de stemmen als sterkste uit de bus gekomen, coalities van partijen niet meegerekend. Niemand behaalde een duidelijke meerderheid in het parlement.

In Italië kan je geen minister van Financiën worden als je kritiek op Europa hebt geleverd.
Luigi Di Maio
Leider van de Vijfsterrenbeweging

'Ik kan u verzekeren dat ik een maximum aan inspanningen en aandacht heb geleverd om deze taak (regeringsvorming) tot een goed einde te brengen en dat ik dit heb gedaan in een klimaat van volledige samenwerking met de leiders van de politieke krachten die mij hebben aangewezen', zei Conte tegenover de pers.

In een televisietoespraak zei Mattarella zondagavond dat hij niet verantwoordelijk is voor de impasse bij de coalitievorming. Hij zei dat Savona Italië mogelijk uit de euro zou hebben geduwd. De president liet weten dat hij alternatieven voor de post van minister van Economie had geopperd, maar dat hij daarmee bot ving bij de Vijfsterrenbeweging en de Lega.

Onacceptabel

Vijfsterren-voorman Luigi Di Maio noemt het afwijzen van Savona 'onacceptabel'. 'Italië heeft een groot probleem en dat wordt democratie genoemd', zei Di Maio. Volgens hem kunnen in Italië mensen die veroordeeld zijn voor belastingfraude of verdacht zijn van corruptie minister worden, maar 'kan je geen minister van Economie worden als je kritiek op Europa hebt geleverd'.'

Italië is geen kolonie.
Matteo Salvini
Lega-leider

Leider Matteo Salvini van de Lega vindt dat de beoogde coalitiepartners de mogelijkheid zouden moeten hebben zelf de kandidaat-ministers voor een nieuwe regering aan te wijzen. 'We hebben wekenlang dag en nacht gewerkt om een regering te vormen die opkomt voor de belangen van de Italianen', zei Salvini. 'Maar iemand -onder druk van wie?- heeft nee gezegd.'' De leider van de Lega zei dat 'Italië geen kolonie is'.

Volgens het Italiaanse persbureau ANSA vindt Salvini dat er nieuwe verkiezingen moeten komen.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect