'Copiloot liet toestel bewust neerstorten'

©Photo News

Alles wijst erop dat de Duitse copiloot het vliegtuig van Germanwings maandag bewust heeft laten crashen.

De copiloot, een Duitser, heeft bewust de deur van de cockpit op slot gedaan toen de piloot even weg was naar het toilet. Dat hebben onderzoekers uit de opnames van de eerste zwarte doos kunnen afleiden. Vervolgens heeft de man de automatische piloot uitgeschakeld, en het toestel naar de grond gestuurd. De copiloot heeft geen noodoproep gestuurd, en heeft geweigerd om op de oproepen van de luchtverkeersleiding te antwoorden. De man was in elk geval in leven tot het moment van de crash.

Andreas Lubitz begon in september 2013 te werken voor Germanwings, na een opleiding in het vliegcenter van de groep Lufthansa in Bremen, in het noorden van Duitsland.

Lubitz had 630 vlieguren op zijn actief. De opleiding tot piloot duurt 29 tot 33 maanden. Na zes maanden theorie volgen vier maanden in Phoenix (Arizona) om te leren vliegen met éénmsotorige toestellen. Daarna volgen een opleiding in de vliegimulator in Bremen en wordt er geoefend met een Cessna Citation.

De jonge copiloot was afkomstig uit het Duitse Montabaur, waar hij bij zijn ouders woonde. Hij had ook een appartement in Düsseldorf, een belangrijke hub voor Germanwings en de bestemming van de noodlottige vlucht vanuit Barcelona dinsdag.

Lubitz was ook lid van een privévliegclub, LSC Westerwald, en was liefhebber van hardlopen, zo blijkt uit klassementen van wedstrijden waaraan hij deelnam.

Bij Lufthansa legde Lubitz een vlekkeloos parcours af. 'Dat maakt zijn daad een des te grotere schok', zegt Lufthansa-topman Carsten Spohr.

 

'Hij wilde duidelijk het vliegtuig vernietigen', besluit de procureur van Marseille, Brice Robin. De opnames wijzen er volgens hem ook op dat de passagiers pas vlak voor de impact zijn beginnen te schreeuwen, en dus toen pas doorhadden dat hun vliegtuig tegen een bergwand zou crashen. De andere piloot, de gezagvoerder, heeft in de tussentijd nog geprobeerd de deur in te beuken, maar dat is niet gelukt. Alle 150 inzittenden zouden onmiddellijk bij de inslag zijn omgekomen. 

De procureur heeft ook meer informatie gegeven over de copiloot. Hij heette Andreas Lubitz en was 28 jaar oud. De man was afkomstig van Montabaur, een klein stadje niet ver van Frankfurt, maar hij woonde in Düsseldorf.

Speurders zijn donderdag begonnen met zijn huis te doorzoeken. Naar zijn motief blijft het gissen, maar de procureur zegt dat er geen elementen zijn die wijzen op terrorisme. Volgens onbevestigde berichten heeft de Franse politie 'een significante ontdekking' gedaan tijdens de huiszoekingen.

Het vliegtuig van Germanwings is maandag neergestort toen het onderweg was van Barcelona naar Düsseldorf. Op de bergflank in Zuid-Frankrijk waar het toestel is neergekomen, zijn bergingswerkers bezig met het ruimen van het puin.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud