1. Politiek & Economie
 2. Internationaal
live

Coronacrisis live | 'Gasten mogen hotel in quarantaine op Tenerife snel verlaten'

Covid-19 grijpt om zich heen, bedrijven nemen drastische maatregelen en de beurzen gaan onderuit. In België bereidt de gezondheidssector zich voor op een toevloed van risicopatiënten.
 • Vlaamse scholen gaan maandag gewoon open

  De Vlaamse scholen zullen maandag gewoon de deuren openen. Er is op dit moment geen reden tot ongerustheid in verband met het coronavirus. Dat is donderdag beslist op een overleg tussen het Departement Onderwijs, het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) en het Coördinatie- en Crisiscentrum van de Vlaamse Overheid (CCVO). 'De basisregel blijft in voege', meldt Onderwijsminister Ben Weyts. 'Zolang iemand geen symptomen heeft, zelfs al bezocht die persoon een risicogebied, mag die persoon gewoon gaan werken of naar school blijven gaan.' 

  Alleen als een persoon symptomen vertoont, moet hij of zij thuis blijven en de huisarts contacteren. Die zal dan de voorziene procedure volgen. Als er in de toekomst scholen zouden worden gesloten, gebeurt dat altijd op basis van een advies van het Agentschap Zorg en Gezondheid. In afwachting worden de regels nog eens onder de aandacht van de scholen gebracht.

    Begin deze maand werd al gecommuniceerd dat kinderen die uit risicogebied komen en symptomen vertonen, zeven dagen niet naar school mogen. Als kinderen symptomen zouden ontwikkelen tijdens de schooluren, moet de leerkracht hen verwijderen uit de klas en de ouders contacteren. Ook zij mogen daarna zeven dagen niet naar school komen. 

 • 'Alle gasten mogen hotel in quarantaine op Tenerife snel verlaten'

  Op het eiland Tenerife mogen 130 gasten in het hotel dat in quarantaine is geplaatst snel vertrekken. Het gaat om het Hotel H10 Costa Adeje Palace op Tenerife waar vier Italianen het coronavirus bleken te hebben.

  Onder de zevenhonderd gasten in het hotel zijn ook 118 Belgen. Het is niet duidelijk wanneer zij vertrekken. Volgens een regeringswoordvoerder in Madrid wordt met consulaten overlegd over de terugreis van alle buitenlandse gasten. Die kunnen als ze geen ziekteverschijnselen hebben naar huis, zodra daar controle op hun gezondheidstoestand is geregeld.

  Volgens de autoriteiten zijn er op dit moment geen hotelgasten die symptomen vertonen. Het personeel, circa 270 mensen, mag het hotel al in en uit.

  Een afgesloten weg naar het H10 Costa Adeje Palace hotel in Tenerife.

 • België neemt deel aan Europese groepsaankoop voor mondmaskers

  België heeft een grote bestelling geplaatst voor mondmaskers en andere soorten van beschermingsmateriaal voor gezondheidswerkers die in aanraking kunnen komen met het coronavirus. De bestelling gebeurt in het kader van een Europese groepsaankoop, zo meldt de FOD Volksgezondheid.

  Daarnaast is ook een grote voorraad maskers besteld die patiënten met een virale infectie kunnen dragen om hun omgeving te beschermen. Door de groepsaankoop die de EU voor de lidstaten organiseerde, wordt veel tijd gewonnen, zo legt de FOD uit. Want op die manier hoeven landen niet afzonderlijk te onderhandelen met producenten en leveranciers. 

  De Belgische overheid zal het materiaal gebruiken om de huisartsen en ziekenhuizen te ondersteunen wanneer er tekorten ontstaan. 'Door de uitbraak in China zijn er momenteel wereldwijd leveringsproblemen voor alle types maskers. Daarom is het van cruciaal belang dat we de nog aanwezige maskers zoveel mogelijk voorbehouden voor wie ze echt nodig heeft: zorgverleners die instaan voor de zorg van hun patiënten en mensen die effectief besmet zijn met het coronavirus', zo klinkt het bij de FOD, die ook benadrukt dat een masker weinig nut heeft voor de gezonde man of vrouw in de straat.

 • Toeristische sector vreest impact van wereldwijd 20 miljard euro

  Het coronavirus dreigt de inkomsten van de toeristische sector wereldwijd met zeker 22 miljard dollar, ongeveer 20 miljard euro, te doen kelderen. Dat heeft de voorzitster van de Wereld Reis- en Toerisme Raad donderdag verklaard aan de Spaanse pers.

   'We hebben een voorlopige berekening uitgevoerd. Op basis daarvan gaan we ervan uit dat deze crisis de sector minstens 22 miljard dollar zal kosten', zegt Gloria Guevara aan de krant El Mundo. Ze baseert zich voor dat cijfer op de terugval van de uitgaven door Chinese toeristen. 'De berekeningen zijn gebaseerd op de ervaringen bij de vorige crisissen, zoals SARS of de Mexicaanse griep. Het referentiepunt zijn de verliezen door Chinese toeristen die stoppen met reizen.' 

 • Lagarde hint niet op extra stimulus

  De voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Christine Lagarde, zegt tegen de Britse zakenkrant Financial Times dat de centrale bank de uitbraak van het virus 'nauwlettend' volgt, maar dat ze ook denkt dat er nog geen langdurig effect is op de inflatie. Daardoor zou een monetaire ingreep niet direct voor de hand liggen.

  Lees er meer over op onze marktenblog

  ©AFP

 • Virusvrees duwt Bel20 bijna 5 procent in het rood

  De vrees voor een zware economische impact door het coronavirus heeft de beurzen in Europa donderdag weer diep in het rood geduwd. De Bel20  sloot de beursdag 4,98 procent in het rood. Dat is het slechtste resultaat sinds 24 juni 2016, de dag na het brexit-referendum. AB InBev  was een uitschieter met een verlies van 10,97 procent.

 • Japanse vrouw een tweede keer besmet met het coronavirus

  Een Japanse reisleidster is voor de tweede maal besmet geraakt met het nieuwe coronavirus. Het is voor zover bekend voor het eerst dat een patiënt die genezen is verklaard opnieuw besmet raakt, meldde het Japanse ministerie van Gezondheid donderdag.

  De vrouw die als reisleidster werkt bij busreizen, bleek eind januari besmet en werd opgenomen is een ziekenhuis. Ze kon al snel het ziekenhuis verlaten, nadat een test op 3 februari uitwees dat ze het virus niet meer onder de leden had. Enkele weken later werd ze weer ziek en woensdag testte ze positief op het coronavirus.Het geeft aan dat ex-patiënten niet noodzakelijkerwijs immuun zijn voor het virus, zegt het Japanse ministerie.

 • Viroloog Peter Piot: ‘Je kan dit vertragen, maar niet stoppen'

  Voor Piot en de door hem geleide London School of Hygiene & Tropical Medicine zijn het drukke tijden. 'Ik had gedacht dat de EU-landen een uniformer beleid zouden voeren tegen het coronavirus. De ministers van Volksgezondheid van de EU-landen zouden dat toch onder elkaar moeten afspreken', zegt hij in een interview in De Tijd

  Volgens Piot valt het virus hoogstens te vertragen, maar niet tegen te houden. 'België houdt het voorlopig tegen. Dat blijft zeer nuttig. Je wint tijd. Die vertraging is nodig omdat het meer tijd schept om voorbereidingen te treffen.'

 • WK driebanden in Duitse Viersen gaat niet door

  Het wereldkampioenschap driebanden voor landen dat van 5 tot en met 8 maart in het Duitse Viersen zou worden gespeeld gaat niet door. De Duitse biljartfederatie heeft de beslissing genomen wegens de uitbraak van het coronavirus in het gebied. Viersen ligt in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, waar wegens de uitbraak van het virus honderden mensen in quarantaine zitten.

 • Richtlijnen in Nederlands beschikbaar voor bedrijven

  Sinds donderdag zijn de voorzorgen die bedrijven kunnen nemen tegen het coronavirus beschikbaar op de website van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen. Het gaat om een vertaling van de internationale richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO).

  'Houd jouw werkplekken schoon en hygiënisch. Zo moeten bureaus, tafels en toetsenborden regelmatig schoongemaakt worden met desinfectiemiddel', is te lezen bij het agentschap. 'Spoor iedereen aan de handen meermaals per dag met water en zeep te wassen. Je kan dat bijvoorbeeld doen door posters op te hangen.' 

  Daarnaast krijgen bedrijven de raad in papieren zakdoekjes te voorzien. 'Zorg ook dat de tissues in een gesloten vuilbak kunnen worden weggegooid en spoor personen met symptomen van luchtwegaandoeningen aan thuis te werken.' Minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) laat weten dat het agentschap de maatregelen actief zal communiceren aan alle ondernemers. Het contactcenter is beschikbaar via info@vlaio.be of 0800 20 555.

 • Stillegging Italiaanse fabriek bedreigt auto-industrie in Europa

  De toeleverancier van auto-onderdelen MTA moet zijn vestiging in het Italiaanse Codogno tijdelijk sluiten vanwege het coronavirus. Dat bedreigt de logistiek van verschillende Europese autofabrieken. Het bedrijf ligt in de regio die de overheid in quarantaine plaatste na de uitbraak van het virus. 

  'De sluiting van onze site in Codogno, die 600 mensen tewerkstelt, brengt belangrijke schade toe aan het bedrijf, dat de belangrijkste autoconstructeurs ter wereld belevert', beklemtoont MTA op zijn website.

  Lees er meer over op onze website.

  De stad Codogno, waarin de fabriek van MTA ligt, werd vorige week afgesloten door de Italiaanse overheden. ©AFP

 • Beurskoersen en olieprijs weer fors omlaag

  De angst voor de economische gevolgen van het coronavirus heerst op de beursvloeren wereldwijd. De Bel20  staat ruim een uur voor sluiting 5 procent in het rood. In Brussel weegt de optater voor AB InBev  zwaar. De biergigant staat ruim 10 procent lager na de publicatie van sombere verwachtingen voor het eerste kwartaal.

  In de Verenigde Staten zijn de Dow Jones  en de Nasdaq  ruim 2 procent in het rood begonnen aan de dag. Ook de olieprijzen staan onder druk. De olieprijs is bij de opening van de Amerikaanse beurshandel meer dan 4 procent gedaald. 

 • Bedrijven verplichten werknemers thuis te blijven - Voka wijst op 'grijze zone'

  Sommige bedrijven, zoals BNP Parisbas Fortis, vragen werknemers die in door het coronavirus getroffen gebieden zijn geweest om zeker twee weken thuis te blijven en verlof of recuperatiedagen te nemen. Dat kan niet zomaar volgens de werkgeversorganisatie Voka: 'Vakantie is in principe vrij te kiezen.'

  Woordvoerder Kasper Demol wijst op de 'grijze zone' op dat vlak. 'Er is een spanningsveld tussen de verplichting van de werkgever om de veiligheid van alle personeelsleden te garanderen, en de afspraken in arbeidscontracten die je niet zomaar eenzijdig kunt wijzigen.' Volgens Voka kunnen een werkgever en een werknemer wel afspreken dat de werknemer thuis blijft en vakantie opneemt.

 • Ziekenhuizen passen inrichting aan voor risicopatiënten

  Het universitair ziekenhuis UMC Sint-Pieter in Brussel, een van de Belgische referentiecentra voor patiënten die mogelijk besmet zijn met het coronavirus, heeft zijn inrichting aangepast voor die risicopatiënten. Zij worden voortaan opgenomen in een speciaal daarvoor ingerichte kamer.

  'Daardoor houden we de patiënten gescheiden, en kunnen we er meer behandelen. De herorganisatie is enkele dagen geleden al op poten gezet', zegt Nathalie Schaar, communicatieverantwoordelijke van het ziekenhuis. Het ziekenhuis zegt ook een groot aantal oproepen te ontvangen van ongeruste mensen die op zoek zijn naar informatie.

  Het UZ Antwerpen, het andere referentieziekenhuis in België, maakt sinds dinsdag werk van een aparte afdeling voor de consultatie en screening op het coronavirus. Het UZ wil de afdeling vrijdag of zaterdag in gebruik nemen, meldt het. 

  Mensen die zich zorgen maken over een mogelijke besmetting met het virus krijgen de raad eerst naar een arts te bellen. Die kan dan de patiënt aanraden naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis te gaan, waar een screening kan plaatsvinden. Als die test positief blijkt, gelden het UMC Sint-Pieter in Brussel en het UZ Antwerpen als de referentieziekenhuizen voor de opname van de patiënten. 

  Meer over de ziekenhuizen leest u hier. 

  ©Photo News
 • Belgen in quarantaine op Tenerife - 'Wachten op resultaten van onderzoeken'

  De gasten van het door corona getroffen hotel op het Canarische eiland Tenerife wachten nog op de resultaten van de Spaanse testen en de klinische onderzoeken. Dat zegt Jan Eyckmans, de woordvoerder van de federale overheidsdienst Volksgezondheid.  Bij de honderden gasten van het hotel H10 Costa Adeje Palace zijn ook 118 Belgen. 

  Wanneer de resultaten van de Spaanse tests bekend zijn, is niet duidelijk. 'Maar we zijn voortdurend en intensief in contact met de Spaanse autoriteiten', verzekert Eyckmans. 'We krijgen informatie over de toestand van de gasten. Die is geruststellend. Het is ons ook al twee keer bevestigd dat de Spanjaarden het menen met de quarantaine van 14 dagen voor de hotelgasten op Tenerife.'

  Het Agentschap Zorg en Gezondheid herinnert de zorgcentra en artsen donderdag aan de procedures en richtlijnen, als zich een uitbraak van het coronavirus bij ons zou voordoen.

 • 'Bestrijding coronavirus heeft cruciaal moment bereikt'

  Dat zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, de topman van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). Hij wil dat landen de inzet om een verdere verspreiding tegen te gaan verdubbelen. 'Het is geen tijd voor angst, het is tijd om actie te ondernemen en te voorkomen dat mensen worden geïnfecteerd. Zo kunnen levens worden gered', aldus Tedros op een persconferentie.

  Het aantal besmettingen wereldwijd staat op ruim 82.000 en het dodental op 2.810.

 • BNP Paribas Fortis zet werknemers uit coronaregio's thuis

  Werknemers van BNP Paribas Fortis die naar landen zijn geweest waar het coronavirus is vastgesteld, mogen minstens twee weken niet naar kantoor komen. Dat zegt de bank in een mail aan alle personeelsleden. Het gaat om reizen naar China, Thailand, Hongkong, Macao, Singapore, Zuid-Korea en de Noord-Italiaanse regio's Veneto en Lombardije.

  In overleg met hun manager kunnen de betrokken werknemers telewerken, vakantie of recuperatie opnemen. Dezelfde instructies gelden voor werknemers die in nauw contact zijn geweest met iemand die symptomen vertoont en positief testte voor Covid-19. Lees er meer over op onze website.

 • Wall Street kleurt rood

  Ook in Amerika is het weer raak: Wall Street opent stevig in het rood. De Dow Jones   opent 1,8 procent in de min, de S&P500 levert 1,9 procent in en de Nasdaq   gaat 2,3 procent lager. Ook Europa staat onder zware druk. Lees er meer over op onze marktenblog

 • Nog geen beslissing over Spelen Tokio

  Het coronavirus brengt de Olympische Spelen in Tokio voorlopig niet in gevaar. 'Mijn indruk is dat niemand op korte termijn beslissingen neemt over het doorgaan van de Spelen. Daar is het te vroeg voor', zei Mike Ryan, een topfunctionaris van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO), donderdag. 

  Eerder op de dag gaf Dick Pound van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) aan dat pas twee tot drie maanden voor het begin van het evenement over eventuele ingrepen gesproken kan worden. 'Dan moet wel duidelijk zijn of de situatie voldoende onder controle is.' De Olympische Spelen beginnen op 24 juli.

 • Wie getroffen regio's in Italië bezocht, mag 28 dagen geen bloed geven

  Het coronavirus heeft ook gevolgen voor bloeddonoren. Wie in de noordelijke Italiaanse regio's Veneto, Lombardije, Emilia-Romagna of Piemonte is geweest, mag na zijn terugkeer 28 dagen geen bloed of bloedplaatjes doneren. Dat heeft het Rode Kruis Vlaanderen beslist. Wie buiten de EU geweest is - dus ook in China - moet altijd 28 dagen wachten.

  Het Rode Kruis hanteert een uitstelbeleid voor donoren die de voorbije maanden op reis buiten België gingen. Afhankelijk van waar ze verbleven, mogen donoren een bepaalde tijd geen bloed doneren. Op de website van het Rode Kruis (www.rodekruis.be) kunt u per land nakijken wanneer u weer bloed, plasma en bloedplaatjes mag geven na een verblijf in het buitenland.

 • Balans in Italië: 14 doden, 528 besmettingen

  In Italië zijn nog twee mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19. In totaal heeft de ziekte al aan veertien mensen in het land het leven gekost. Dat heeft de civiele beschermingsdienst donderdag bekendgemaakt.

  Het aantal besmettingen in Italië is opgelopen tot 528. Veertig van die besmette mensen zijn alweer genezen. Donderdag werden 108 nieuwe gevallen gemeld.

  De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio waarschuwt intussen voor overdreven reacties. Hij vraagt de toeristen en ondernemers om Italië niet links te laten liggen uit angst voor het coronavirus. 'Als onze kinderen naar school kunnen gaan, kunnen ook de toeristen en de ondernemers komen.' 

  Di Maio wijst erop dat het toerisme in Italië al de gevolgen voelt van de uitbraak van het coronavirus. In Milaan, op een zestigtal kilometer van de belangrijkste Italiaanse haard, is het aantal hotelboekingen fors teruggelopen. 

   

  Toeristen op San Marco in Venetië. ©REUTERS

 • Brusselse beurs - AB InBev duikt naar laagste koers in meer dan 7 jaar

  Het aandeel van de bierreus AB InBev verliest donderdag meer dan 10,5 procent. De jaarcijfers en de verwachte winstdaling door het coronavirus sturen de brouwer naar de laagste koers sinds medio 2012. Rond 13.50 uur noteert het aandeel 10,86 procent lager op 55,17 euro. 

 • Geen systematische controles aan Europese binnengrenzen

  Systematische controles aan de grenzen tussen EU-landen zijn niet aan de orde nu het coronavirus oprukt. Geen enkele lidstaat heeft de intentie dat te doen, blijkt na overleg tussen de lidstaten, het Europese grensagentschap Frontex en de Europese Commissie. Mensen die uit getroffen gebieden komen, krijgen wel te maken met verscherpte controles.

  Het is uitkijken welke maatregelen de lidstaten nemen tegen het coronavirus, zoals het afgelasten van evenementen. 'Het is niet de taak van de Europese Commissie om daar aanbevelingen over te doen', zei een woordvoerster.

 • Israël stelt inreisverbod vanuit Italië in

  De Israëlische minister van Binnenlandse Zaken Arye Dery gaat een inreisverbod afkondigen voor buitenlanders die vanuit Italië naar Israël reizen. Dat heeft hij donderdag bekendgemaakt.

  Een Israëli die vier dagen geleden uit Italië is teruggekeerd, blijkt besmet te zijn met het coronavirus, meldt de Israëlische krant Haaretz. De man is inmiddels in quarantaine geplaatst. Israël had eerder al twee gevallen van het coronavirus genoteerd. Het ging om Israëliërs die besmet waren geraakt op het cruiseschip Diamond Princess.

  Om de verspreiding van het virus in te dijken had Israël woensdag alle niet-essentiële reizen naar Italië al afgeraden. Het stelt nu ook een inreisverbod in voor buitenlanders die vanuit Italië het land willen binnenkomen. Israëliërs die terugkeren uit Italië wordt gevraagd veertien dagen in afzondering te blijven. Eerder was al een inreisverbod afgekondigd voor niet-Israëliërs vanuit enkele Aziatische landen zoals China, Japan en Zuid-Korea.

 • VN: 'Bestrijd discriminatie van Chinezen wegens coronavirus'

  De coronacrisis heeft een golf van vooroordelen tegenover mensen van Chinese en Oost-Aziatisch afkomst teweeggebracht, zegt de hoge commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties (VN). 

  Michelle Bachelet riep donderdag op de zitting van de VN-Mensenrechtenraad in Genève alle landen op tegen zulke vormen van discriminatie op te treden. Ze herinnerde overheden eraan dat ze ook de rechten van mensen in quarantaine moeten garanderen, waaronder het recht op medische verzorging, op informatie en op vrije meningsuiting.

  Bachelet vroeg voorts dat de quarantainemaatregelen 'in verhouding tot de dreiging staan' en beperkt zijn in de tijd.

  Michelle Bachelet, hoge commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties. ©REUTERS

 • Nieuwe besmettingen in Noordrijn-Westfalen: honderden mensen in quarantaine

  In het Duitse Gangelt, net over de grens van de Nederlandse stad Sittard, zijn drie nieuwe besmettingsgevallen met het coronavirus ontdekt. Ook een vierde persoon is vermoedelijk besmet. Dat heeft de regio Heinsberg, in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, gemeld op Facebook. Uit voorzorg moeten honderden mensen in quarantaine blijven.

  De drie waren bij de carnavalsviering in Langbroich-Harzelt. Daar nam ook een eerder besmette man aan deel, die nu in kritieke toestand in het ziekenhuis van Düsseldorf ligt. De overheid is een grote zoekactie begonnen naar mensen die op de carnavalsbijeenkomst op 15 februari waren. Aanwezigen moeten net als hun partners en kinderen veertien dagen in quarantaine.

  In totaal mogen honderden mensen hun huis niet verlaten. Vrienden en buren moeten hun boodschappen halen en die voor de deur neerzetten, zodat ze geen direct contact hebben met elkaar. Om hoeveel personen het exact gaat, is niet duidelijk.

  In de loop van donderdag verwachten de autoriteiten de testresultaten van mensen die in contact zijn geweest met de 47-jarige man uit Gangelt en zijn 46-jarige vrouw, bij wie de besmetting het eerst geconstateerd werd. Volgens Duitse media is de man een makelaar, zijn vrouw werkte bij een kinderdagopvang vlak bij de Limburgse grens.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud