Corruptie in Turkije en China groeit

Denemarken minst corrupte land ©REUTERS

De corruptie in Turkije is dit jaar duidelijk toegenomen. Ook in andere landen waar de economie snel groeit, bijvoorbeeld China en Angola, neemt de corruptie toe, zo blijkt uit het jaarlijks onderzoek van de ngo Transparency International.

De index van Transparency International is gebaseerd op inschattingen van experten van de corruptie in de overheidssector. De lijst wordt opnieuw aangevoerd door Denemarken, dat met een score van 92 de minst corrupte staat is, gevolgd door Nieuw-Zeeland en Finland.

De Scandinavische landen doen het overigens goed in de lijst: Zweden en Noorwegen vervolledigen de top vijf. Daarna volgen Zwitserland, Singapore, Nederland, Luxemburg en Canada. Bij de overige buurlanden scoort ook Duitsland (plaats 12) beter, enkel Frankrijk kent meer corruptie (26). België staat met 76 punten opnieuw 15de in de lijst met 175 landen.

Onderaan de lijst staan Noord-Korea en Somalië status quo op de 174ste en laatste plaats. De overheden in Soedan, Afghanistan, Zuid-Soedan en Irak zijn net dat tikkeltje minder corrupt.

De VS nemen de 17de plaats in. Rusland kent een pak meer corruptie op de 136ste plaats, buurland Oekraïne doet het slechter met plaats 142. China staat op plaats 100, India op 85. Turkije figureert op de 64ste plek.

De Corruptie Perceptie Index (CPI) kent een score toe van 0, uiterst corrupt, tot 100, volledig corruptievrij. Van de 175 onderzochte landen behaalt meer dan twee op de drie minder dan 50 punten.

'De index van 2014 toont aan dat economische groei ondermijnd wordt en dat inspanningen om corruptie te stoppen vervagen wanneer leiders en hoge functionarissen hun macht misbruiken om publieke middelen toe te eigenen', aldus Jose Ugaz van Transparancy.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud