Crisis? Niet voor de miljardairs

Tesla- en SpaceX-oprichter Elon Musk zag zijn vermogen het afgelopen jaar verzesvoudigen tot 151 miljard dollar. ©AFP

De rijken zagen hun fortuin het afgelopen jaar met meer dan de helft aandikken. Met dank aan de 'gratis' miljarden die de centrale banken wereldwijd in de economie pompten.

‘The rich get richer and the poor get poorer.’ Het aforisme van de Britse dichter Percy Bysshe Shelley viert dit jaar zijn 200ste verjaardag. Sinds 1821 is de ongelijkheid tussen arm en rijk alleen maar toegenomen. En het afgelopen jaar nog meer, de pandemie gaf de megarijken een megaboost.

Het aantal miljardairs steeg wereldwijd naar 2.755. Dat zijn er 660 meer dan een jaar eerder, blijkt uit de jaarlijkse lijst van Forbes. Het Amerikaanse tijdschrift brengt de rijksten der aarde al 35 jaar in kaart.

Rijkenlijst Forbes

 1. Jeff Bezos (Amazon, VS): 177 miljard dollar
 2. Elon Musk (Tesla, SpaceX, VS): 151 miljard dollar
 3. Bernard Arnault (LVMH, Fra): 150 miljard dollar
 4. Bill Gates (Microsoft, VS): 124 miljard dollar
 5. Mark Zuckerberg (Facebook, VS): 97 miljard dollar
 6. Warren Buffett (Berkshire Hathaway, VS): 96 miljard dollar
 7. Larry Ellison (Oracle, VS): 93 miljard dollar
 8. Larry Page (Google, VS): 91,5 miljard dollar
 9. Sergey Brin (Google, VS): 89 miljard dollar
 10. Mukesh Ambani (Reliance Industries, India): 84,5 miljard dollar

86 procent van alle miljardairs slaagde er ondanks corona in zijn vermogen op te krikken. ‘Opkrikken’ is in het geval van Elon Musk een understatement van jewelste. Het fortuin van de oprichter van Tesla en SpaceX verzesvoudigde van 24 naar 151 miljard dollar. Musk laat in de ranglijst enkel Jeff Bezos voorgaan. De stichter van Amazon zag zijn vermogen stijgen van 113 tot 177 miljard dollar. 

De twee weerspiegelen hoe miljardairs voluit profiteerden van de 9.000 miljard dollar die de centrale banken in de wereldeconomie pompten om die aan de praat te houden te midden van de grootste economische crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Een groot deel van die stimulus vloeide naar de financiële markten en deed beurswaarden als die van Amazon en Tesla door het dak gaan. Of hoe de stimuli rijkelijk in de portemonnee/brandkast van de superrijken terechtkwamen.

De essentie

 • De wereldwijde miljardairs zagen hun vermogen tijdens de pandemie met 5.100 miljard stijgen tot 13.100 miljard dollar.
 • De centrale banken pompten massaal geld in de wereldeconomie om die recht te houden in de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog.
 • Die miljarden vloeiden rijkelijk naar de financiële markten en gaven de beurswaarden van tech- en andere bedrijven - en de vermogens van hun eigenaars - vleugels.
 • Het boerenjaar voor de superrijken is koren op de molen op de voorvechters van de rijkentaks of vermogensbelasting.

Het totale vermogen van miljardairs steeg met 5.100 miljard tot 13.100 miljard dollar. Dat is de grootste stijging sinds Forbes de wereldwijde fortuinen in de jaren 80 begon op te lijsten. De eerste lijst telde 13 miljardairs, vandaag zijn het er ruim 200 keer meer. 

Belgen

Het afgelopen crisisjaar verwelkomde Forbes 493 nieuwe ultrarijken, een record - om de 17 uur een nieuwe naam. Het grootste aantal ‘groentjes’ (210) komt uit China en Hongkong. De communistische Volksrepubliek telt nu 698 miljardairs en hijgt daarmee in de nek van koploper VS (724). 

10 miljard
vermogen Rijkste belg
Eric Wittouck (Weight Watchers) zag zijn fortuin met 2 miljard aandikken tot 10 miljard dollar.

Bij de nieuwkomers staan ook twee Belgen: Jan Van Geet (1,1 miljard dollar), de topman en eigenaar van de vastgoedontwikkelaar VGP, en Luc Tack, de topman van Picanol die een comeback maakt met een fortuin van 1,5 miljard dollar. De rijkste Belg is nog altijd Eric Wittouck (Weight Watchers). Zijn 10 miljard dollar - een stijging van 2 miljard - is wereldwijd goed voor de 228ste plaats.

Rijkentaks

2020 was dus ontegensprekelijk een boerenjaar voor de rijksten op aarde. De cijfers zijn koren op de molen van de voorvechters van een rijkentaks of vermogensbelasting. In de VS krijgen linkse senatoren als Bernie Sanders en Elizabeth Warren stilaan gehoor bij de hogere echelons.

De Amerikaanse president Joe Biden koppelde onlangs de meevaller van de miljardairsklasse tijdens de pandemie aan hogere belastingen voor de rijken en de herverdeling naar de middenklasse. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vindt dat rijke gezinnen en sommige bedrijven via een tijdelijke extra taks de kosten van de pandemie moeten betalen.

Hoewel de roep om een rijkentaks in heel wat landen almaar luider klinkt, staan weinig regeringen te springen om de oprichters van grote bedrijven en dito werkverschaffers tegen zich in het harnas te jagen - en potentieel het land uit te jagen.

Een poging van de voormalige Franse president François Hollande om in 2012 de personenbelasting voor inkomens boven 1 miljoen te verhogen naar 75 procent draaide uit op een fiasco. Bedrijfsleiders en sportlui dreigden ermee te verhuizen naar het buitenland en de belastingverhoging werd na twee jaar teruggedraaid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud