Trump: 'NAVO-leden hebben beloofd snel meer te betalen'

De Amerikaanse president, Donald Trump, zette de NAVO-top donderdag weer op stelten met een zware uithaal naar Duitsland. Ook België zou een sneer gekregen hebben. ©EPA

Met een nieuwe uithaal naar Duitsland dwong de Amerikaanse president donderdag spoedoverleg af over de defensie-uitgaven van de lidstaten. Na afloop toonde hij zich tevreden. 'De andere landen hebben beloofd 33 miljard tot misschien 44 miljard dollar meer te betalen.'

De staatshoofden en regeringsleiders van de NAVO zakten donderdag opnieuw af naar het nieuwe hoofdkwartier in Evere voor de tweede dag van hun topontmoeting. Die zou in het teken staan van overleg over de missie in Afghanistan, Irak, Georgië en Oekraïne.

Toen de deelnemers aan het overleg donderdagmorgen arriveerden in Evere, toonde iedereen zich vrij optimistisch. Na het diner woensdagavond dat in een 'positieve sfeer' verlopen was, hoopte iedereen de top in alle sereniteit te kunnen afsluiten.

Maar dat was buiten de Amerikaanse president, Donald Trump, gerekend. Die maakte van zijn spreektijd gebruik om nog eens zijn frustraties de vrije loop te laten over de te geringe defensie-uitgaven van het leeuwendeel van de 29 NAVO-leden. 

 

De lidstaten verbonden zich in 2014 ertoe hun defensie-uitgaven op te trekken tot 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Maar met uitzondering van de Verenigde Staten, Griekenland, Estland, het Verenigd Koninkrijk en Letland haalt niemand die norm. Bij de slechte leerlingen van de klas horen Duitsland, Italië, Spanje en België.

©Mediafin

Aanval op Merkel

Net als woensdag haalde Trump donderdag zwaar uit naar Duitsland. Tijdens zijn tirade zou hij alle diplomatieke gebruiken overboord gegooid hebben en Duits kanselier Angela Merkel bij haar voornaam aangesproken hebben.

'Angela, je moet hier echt iets aan doen', zou de Amerikaanse president de Duitse politica toegebeten hebben. Maar ook ons land en Spanje zouden een veeg uit de pan gekregen hebben.

Geen vertrek uit NAVO

De spanningen liepen zo hoog op dat NAVO-baas Jens Stoltenberg besloot spoedoverleg over het thema te organiseren met de 29 NAVO-leden. Dat was volgens Trump erg productief. 'Die vergadering was fantastisch en verliep in een erg collegiale teamgeest', stelde de Amerikaanse president tijdens een onverwachte persconferentie na het crisisoverleg.

'De NAVO is vandaag veel sterker dan twee dagen geleden', ging Trump voort. Hij bekwam naar eigen zeggen toezeggingen van de andere lidstaten over de verhoging van hun defensie-uitgaven.

De NAVO is vandaag veel sterker dan twee dagen geleden.
Donald Trump
Amerikaanse president

'De andere landen hebben beloofd 33 miljard dollar tot misschien 44 miljard dollar meer te betalen. Ongelooflijk, dergelijke bedragen hebben we nooit eerder gezien. Het gaat veel sneller naar de 2 procent van hun bbp, als een raket. In een paar jaar', zei de Amerikaanse president.

Volgens sommige bronnen dreigde Trump tijdens de meeting achter gesloten deuren met een vertrek uit de NAVO. 'Dat is niet nodig want de andere lidstaten verbonden zich ertoe hun bijdrage op te trekken', zei hij dan weer tijdens de persconferentie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content