Crombez wil Kamercommissie voor fraudebestrijding

©BELGA

John Crombez (sp.a), voormalig staatssecretaris voor Fraudebestrijding, pleit voor de oprichting van een commissie in de Kamer die zich buigt over fraudedossiers. Ook in het Verenigd Koninkrijk gaat het parlement een onderzoek openen.

'Het is nodig dat de Kamer op regelmatige basis kan nagaan dat al het nodige wordt gedaan', beargumenteerde Crombez zijn voorstel voor een commissie. Volgens de sp.a'er is het onaanvaardbaar dat onvoldoende tegen fiscale fraude wordt gestreden, terwijl van de bevolking inspanningen worden gevraagd. 

Zijn opmerking komt er nadat het con­sor­ti­um van on­der­zoeks­jour­na­lis­ten ICIJ dit weekend ge­ge­vens had blootgelegd van meer dan 100.000 klan­ten uit 200 lan­den. Die maakten allemaal gebruik van de geheime rekeningen bij de Zwitserse tak van HSBC. Onder de klanten bevinden zich ook personen van drugskartels en andere criminelen.

Crombez, nu fractieleider in het Vlaams Parlement, vindt dat de regering-Michel en met name minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) onvoldoende inspanningen doen in de strijd tegen de fiscale fraude. 'Als hij zich echt bezighoudt met die strijd, dan kan hij dat goed verbergen', aldus Crombez.

'Topje van ijsberg' 

Ook in het Verenigd Koninkrijk, de thuisbasis van HSBC, leidt het schandaal tot een politieke discussie. 'De commissie Overheidsfinanciën gaat met spoed een onderzoek openen, waarbij we HSBC om informatie zullen vragen’, zei Margaret Hodge, het hoofd van die dienst, maandagavond. Ze vindt dat de weinig transparante praktijken ten dienste staan van een welgestelde elite.

Als minister van Financiën Johan Van Overtveldt zich echt bezig houdt met die strijd tegen fraude, kan hij dat goed verbergen.
John Crombez
Voormalig staatssecretaris voor Fraudebestrijding (sp.a)

Intussen meldt de klokkenluider bij HSBC, die de gegevens aan de groep journalisten lekte, dat de bekende lijst slechts het topje van een ijsberg is. 'De fiscale administratie heeft nog veel meer', zegt hij. 'In de documenten die ik doorgaf, zitten nog meerdere miljoenen transacties (tussen banken, red.). Die cijfers kunnen een idee geven van wat er nog onder de oppervlakte zit.' 

HSBC probeerde zich in een schriftelijke reactie al te verdedigen. De bank liet weten dat ze sinds 2007 radicale hervormingen heeft doorgevoerd. Die leggen rekeninghouders veel strengere transparantieregels op, luidt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud