Davos vreest almacht Silicon Valley

©REUTERS

Op het Wereld Economisch Forum viel dinsdag twijfel te bespeuren over de almacht van de techreuzen, zoals Google en Amazon.

Oxford-professor Rachel Botsman vertelde dinsdag op het Wereld Economisch Forum hoe haar piepjonge dochter met Alexa, de slimme digitale assistent van Amazon, liet spelen. Op dag één vroeg het kind aan Alexa wat het weer was. Op dag twee probeerde ze dingen te bestellen bij Amazon. Op dag drie gaf Alexa, die met een camera het kind kon zien, een rating over de kleren die het kind droeg en stelde Alexa voor nieuwe schoenen te bestellen bij Amazon, die de volgende morgen konden worden geleverd. Toen hebben we Alexa uitgezet, zei Botsman.

Ze noemde het schrikbarend hoe snel haar kind vertrouwen schonk aan de slimme robot, zonder de commerciële logica te begrijpen. Het verhaal toont hoe ook op het Wereld Economisch Forum, traditioneel een plaats van groot vertrouwen in ongebreidelde technologische kracht, er twijfel groeit over Silicon Valley.

Het is geen fair gevecht met de consument, zei Dara Khosrowshahi, de CEO Uber. Hij legde uit hoe klanten bij zijn vorige job, de reis-site Expedia, klanten in afwachting van hun bestelling een beeld van een tropisch eiland te zien kreeg. Als test verving iemand het beeld door iemand die een trein mist, en de bestellingen groeiden. Het beeld werd vervangen door iemand die kwaad naar een niet-werkende creditcard keek en ze stegen ook. Dan plaatste iemand het wachtbeeld van een agressieve cobra-slang, en ook dat werkte. ‘Toen hebben we het experiment gestopt’, zei Khosrowshahi, omdat we aan het experimenteren waren met de gevoelens van onze klanten.

Vertrouwen we technologie te hard? Rachel Botsman vertelde het verhaal van seriemoordenaar Jason Dalton, die in Michigan als Uber-chauffeur werkte. Passagiers vroegen hem zelfs of hij niet Jason Dalton de bekende seriemoordenaar was, omdat ze niet konden geloven dat hij voor Uber zou werken. ‘Ze verkozen gemak boven vertrouwen’, zei Botsman, ‘En ze gingen af op zijn Uber-beoordeling.’

‘Uber telt 4 miljard ritten per jaar’, reageerde Dara Khosrowshahi. ‘En de Uber-rating zegt iets over je rijgedrag, niet over wat er in je hoofd omgaat.’ Hij zei dat Uber wel degelijk werkt aan veiligheid en in Mexico City bijvoorbeeld nachtelijke oproepen uit gevaarlijke delen van de stad blokkeert. ‘Mensen roepen een Uber op, annuleren als de auto oud is, en stelen de auto als hij mooi is. We beschermen er onze chauffeurs.’

Heeft de technologiewereld een moment bereikt waarop meer regulering nodig wordt. Marc Benioff, CEO van Silicon Valley-bedrijf Salesforce.com vindt van wel. Bedrijven als Uber hebben – onder de vorige CEO – getoond dat ze groei verkozen boven vertrouwen, zei hij. Net zoals de tabaksindustrie, de oliebedrijven, de financiële wereld en de voedingsindustrie moet ook Silicon Valley gereguleerd worden, zei hij.

Daarbij gaat het vooral om het punt dat ze zo groot zijn. In het debat werd opgemerkt dat bitcoin bewijst dat mensen een immens vertrouwen hebben in technologie, maar daarom niet in de grote bedrijven die technologie beheren.

Ook Martin Sorrell van de reclamegigant WPP zei dat er volgens hem meer regulering op de techbedrijven afkomt. Dat komt omdat hun technologie jobs overbodig maakt, daardoor sociale onrust creëert, die vervolgens in verkiezingen tot populistische keuzes leidt. De politiek kan niet anders dan reageren.

In een ander debat waarschuwde voormalig EU-commissaris Neelie Kroes dat technologische evolutie zo snel gaat dat de bedrijven zichzelf moeten reguleren. Zoniet zal de overheid het doen, waarbij ze wellicht de problemen van het verleden probeert op te lossen en niet die van nu.

Ook Kroes waarschuwde voor de impact van sociale media op kinderen, en citeerde Apple-CEO Tim Cook die deze week zei dat hij zijn neefje – Cook heeft geen kinderen – niet ongeremd op sociale media laat surfen. Ouders moeten ouders zijn, en geen vrienden, zei de CEO van Cisco, Chuck Robbins, daarop. En ook Ruth Porat, de CFO van Google-moeder Alphabet, wees op de verantwoordelijkheid van ouders: in de jaren zestig was het ook niet ok om je kind acht uur lang per dag naar tv te laten kijken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud