davos

De Davos-boodschap voor België

Harvard-prof Kenneth Rogoff ©BLOOMBERG NEWS

De wereld surft op een ongezien economisch optimisme, maar als iets zorgen baart, zijn het landen met hoge schulden. Zoals België.

Op het Wereld Economisch Forum (WEF) wordt dinsdag in de debatten het economisch optimisme gedeeld dat ook uit de PwC-enquête bij meer dan 1.000 CEO’s bleek. Dat zei onder meer Harvard-prof Kenneth Rogoff, die met ‘This Time is Different’ een van de klassiekers over de financiële crisis schreef.

Is het deze keer anders? ‘Neen’, zei hij. ‘We zijn nog altijd aan het bekomen van de financiële crisis. Het is niet uitzonderlijk dat zoiets acht tot tien jaar duurt. Maar we zijn aan de staart van het proces’, gaf hij mee. ‘Ik ben optimistisch over waar de wereldeconomie naartoe gaat.’

Rente

Als hij zich ergens zorgen over maakt, dan is het over de situatie waarbij de rente plots snel begint te stijgen. ‘Dan komen landen als Italië of Japan in de problemen’, zei hij. België vernoemde hij niet, maar met een staatsschuld van ver boven 100 procent van het bruto binnenlands product (bbp) past ons land in het rijtje van landen met hoge schulden.

Het punt is dat we niet voldoende begrijpen waarom de rente zo snel omlaag is gegaan en zo lang laag blijft, legde Rogoff uit. We snappen daarom misschien niet goed genoeg hoe snel ze plots weer kan stijgen. Hij zei dat het scenario van een rente-opstoot voor hem niet het meest waarschijnlijke scenario is – hij is namelijk optimistisch – maar als iets hem zorgen baart, is het dat.

Bevinden we ons weer in 2006, aan de vooravond van een nieuwe crisis? Jes Staley, de CEO van Barclays, legde uit dat de banken steviger zijn dan toen. Een van de redenen is dat ze stresstests hebben ondergaan die hen op hun zwakke plekken wezen. Maar als je echt de volgende financiële crisis wil voorkomen, moet je ook de rest van de economie aan een stresstest onderwerpen, zei hij.

Geopolitieke schokken

Ook de New Yorkse miljardair David Rubenstein, van het private-equityfonds Carlyle, noemde regeringen met hoge schulden zijn grootste zorg, zeker als die overheden hebben beloofd uitgaven te doen waarvoor ze het geld niet hebben.

Hij zei nerveus te zijn daarover – en ook over geopolitieke schokken, zoals een oorlog of een vuile bom – omdat niemand zich nog zorgen schijnt te maken. ‘Doorgaans gebeurt dan iets ergs’, zei hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud