'De pandemie had vermeden kunnen worden'

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie. ©REUTERS

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) en de regeringen hebben begin 2020 te veel tijd verloren voor ze maatregelen tegen het coronavirus namen. Dat zegt een rapport van een onafhankelijke expertencommissie, die nieuwe regels oplegt aan de WGO.

China meldde eind 2019 aan de WGO dat veel mensen in de Chinese regio Wuhan ziek waren geworden door een onbekende longziekte. De WGO riep op 30 januari 2020 de internationale noodtoestand uit. Bij die noodtoestand worden landen verplicht om maatregelen te nemen, maar de regeringen reageerden amper daarop. Volgens een onafhankelijk expertencommissie - het Independent Panel for Pandemic Preparedness and Response (IPPPR) - was de reactie van de WGO bovendien veel te laat.

Omdat het coronavirus zich in februari vorig jaar steeds sneller over de wereld verspreidde, sprak de WGO op 11 maart voor het eerst over een pandemie. Pas dan schoten regeringen in actie om maatregelen te nemen. Maar door die verschillende late reacties had het virus voldoende tijd gekregen om uit te groeien tot een catastrofale gezondheidscrisis en een economische ramp.

De Wereldgezondheidsorganisatie sprak op 11 maart 2020 voor het eerst over een pandemie.

'De commissie komt tot de conclusie dat het huidige systeem niet volstaat om te voorkomen dat een pandemie ontstaat door een nieuwe, besmettelijke ziekteverwekker die op elk ogenblik kan opduiken', zegt het rapport. De expertencommissie wil daarom dat de WGO drie grote veranderingen in zijn beleid doorvoert.

Om de vaccins eerlijker te verdelen verplicht de IPPPR rijke landen om tegen september 1 miljoen dosissen aan 92 arme landen te geven. Farmabedrijven moeten vrijwillig meer vergunningen verlenen voor de productie van vaccins. Als er binnen drie maanden onvoldoende vaccins zijn geproduceerd, dan zullen de patenten opgeheven worden. Volgens IPPPR is er tegelijk een mondiaal vaccinprogramma nodig dat gelijke toegang geeft aan alle landen.

De IPPPR stelt ook voor een raad op te richten van staatshoofden en regeringsleiders die de dreiging van mogelijke pandemieën nauwkeurig in de gaten houdt. De expertencommissie wil tot slot een pandemiefonds, dat jaarlijks 5 tot 7 miljard dollar uittrekt om de voorzorgsmaatregelen tegen nieuwe pandemieën te betalen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud