Advertentie

Diplomatieke rel tussen Macron en Erdogan

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan ©REUTERS

‘Macron heeft een mentale check-up nodig’, zegt Turkse president Erdogan. Frankrijk trekt zijn ambassadeur in Turkije terug.

Frankrijk heeft zijn ambassadeur in Turkije teruggeroepen voor overleg. De diplomatieke rel is het gevolg van de uithaal van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan naar zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron.

In een tv-toespraak stelde Erdogan de geestelijke gezondheid van Macron ter discussie. ‘Hij heeft een mentale check-up nodig. Wat valt er te zeggen over een staatshoofd dat miljoenen leden van verschillende geloofsgroepen op deze manier behandelt.’

Erdogan verwijst naar de krachtige reactie van Frankrijk op de onthoofding van een Samuel Paty, een leraar geschiedenis. Die werd ruim een week geleden nabij Parijs onthoofd omdat hij in zijn les Mohammed-cartoons gebruikt had.

Na de aanslag pakte de Franse overheid de radicale islam hard aan. Niet alleen worden de daders opgespoord, ook ‘broeihaarden’ van radicalisering worden gesloten. Moskeeën gaan tijdelijk dicht en verenigingen met vermoedelijke terreurbanden worden ontbonden.

Gevaarlijke spiraal

De hoge vertegenwoordiger van het buitenlands beleid van de EU, Josep Borrell, heeft de uitspraken van Erdogan veroordeeld en ze ‘onaanvaardbaar’ genoemd. Hij roept Ankara ook op te stoppen met de ‘gevaarlijke spiraal van confrontatie’.

De relatie tussen Turkije en Frankrijk staat al langer onder druk. Hun standpunten in meerdere internationale dossiers staan ver uit elkaar, maar de voorbije dagen en weken zijn de spanningen fors opgelopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud