Disney opent park van 5,5 miljard in Sjanghai

©REUTERS

Met veel vuurwerk en een Donald Duck die aan tai chi doet, heeft Disney zijn nieuwe park in Sjanghai geopend. President Xi Jinping hoopt op ‘een uitwisseling van culturen’.

Dat China nog altijd wordt geleid door een communistische partij, drukte de pret niet bij de opening van het nieuwe resort van Disney donderdag. Met 5,5 miljard dollar is het kapitalistische symbool de grootste buitenlandse investering ooit voor het Amerikaanse bedrijf. Verschillende partijtoppers waren donderdag aanwezig bij de opening.

Met het park hoopt Disney de snel groeiende Chinese middenklasse aan te spreken. Die beschikt nu al over tal van afkooksels van het Amerikaanse pretpark, maar moest voor het originele werk nog steeds naar Hongkong of het buitenland. Of Disney in zijn opzet zal slagen, is de vraag. Lokale Chinese pretparken - zo’n 300 zijn er in het land - zorgen voor stevige concurrentie. Bovendien heeft het park in Hongkong sinds z’n opening in 2005 amper winst kunnen maken.

Van die zorgen was bij de openingsceremonie niks te merken in Sjanghai. ‘Dit is een van de meest opwindende momenten in de geschiedenis van de Walt Disney Company’, zei topman Bob Iger. Hij werd tijdens de ceremonie geflankeerd door de Chinese vicepremier Wang Yang. Die las een boodschap voor van Xi Jingping. ‘Ik hoop dat dit park zal helpen bij de uitwisseling van culturen in de wereld’, aldus de Chinese president.

Disney heeft aan het Amerikaanse concept inderdaad een aantal Chinese toetsen meegeven. Zo is er een groot theehuis, een Chinese tuin en een Chinese interpretatie van de musical Tarzan. In het park wandelt bovendien een Donald Duck rond die Tai Chi beoefent, iets tussen een vechtsport en meditatieoefening. De klassieke ‘Main Street USA’ werd in Sjanghai vervangen door ‘Mickey Avenue’.

Disney maakt nu al plannen om het park in Sjanghai voort uit te breiden. Er is daarvoor ruimte voorzien op de site. Van de 7 vierkante kilometer die Disney tot zijn beschikking heeft, is met de huidige grootte van het park 4 vierkante kilometer gebruikt. Een toegangsticket tot het nieuwe park kost zo’n 45 euro

Enkel de regen drukte de pret bij de opening van Disneyland Sjanghai. ©AFP

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud