Advertentie

Donald Trump overleeft tweede impeachment

©EPA

In de Amerikaanse Senaat is geen meerderheid gevonden die vindt dat ex-president Trump schuldig is aan het aanzetten tot opstand toen zijn aanhangers op 6 januari het parlement in Washington bestormden. Trump overleeft daarmee zijn tweede afzettingsprocedure.

Voor een impeachment was de instemming vereist van tweederde van de senatoren. Uiteindelijk stemden 57 senatoren (50 Democraten en 7 Republikeinen) voor en 43 tegen. Voor een tweederdemeerderheid waren 67 senatoren nodig.

Het historische tweede impeachmentproces tegen Trump begon afgelopen dinsdag en verliep ongekend snel. Het vorige proces tegen Trump duurde 21 dagen en eindigde eveneens in vrijspraak. Het was ook dit keer vanaf het begin duidelijk dat er onder Republikeinse senatoren onvoldoende draagvlak was om hun partijgenoot Trump te veroordelen.

De vervolging van Trump, die zelf niet getuigde, volgde op de bestorming van het parlementsgebouw door zijn aanhangers. Hij kreeg het verwijt zijn achterban te hebben opgehitst. Trump hield na zijn verkiezingsnederlaag vol dat hij door fraude had verloren van de Democraat Joe Biden. Er vielen vijf doden toen betogers het Capitool binnenvielen toen daar op 6 januari de verkiezingsuitslag werd goedgekeurd.

'Kleine groep criminelen'

De advocaten van de oud-president betoogden dat Trump niemand had opgeroepen iets strafbaars te doen. Ze vonden dat hun cliënt niet verantwoordelijk gehouden kon worden voor het gedrag van een 'kleine groep criminelen'. De Senaat was volgens de juristen bovendien niet bevoegd om recht te spreken over een voormalige president.

Veel Republikeinen gingen mee in dat laatste argument. Een motie om het proces als ongrondwettig te laten bestempelen, kreeg vorige maand de steun van 45 van de 50 senatoren uit de partij van Trump. Daarmee leek de benodigde tweederdemeerderheid om de oud-president te veroordelen al voor aanvang van het proces buiten bereik te zijn.

Hoewel ook Republikeinen verontwaardigd hadden gereageerd op de dodelijke rellen, kwam de steun voor de vervolging van Trump vooral uit het kamp van de Democraten. Zij konden Trump niet meer afzetten, maar de Senaat had in een afzonderlijke stemming wel kunnen besluiten dat hij in de toekomst geen president meer mag worden.

'Ik zal blijven opkomen voor de 'grootsheid van Amerika'. Onze magnifieke, historische en patriottische beweging, Make America Great Again, staat nog maar aan het begin'
Donald Trump
ex-president van de VS in een reactie op zijn vrijspraak

Dat het proces tegen Trump zaterdag zijn climax zou bereiken, leek eerder op de dag niet vanzelfsprekend. Toen kondigden de aanklagers aan dat ze de Republikeinse afgevaardigde Jaime Herrera Beutler wilden oproepen als getuige. Zij zou van de Republikeinse fractieleider in het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben gehoord dat Trump weigerde het Congres te hulp te schieten tijdens de bestorming.

Het oproepen van Herrera Beutler als getuige had de zaak flink kunnen vertragen. De aanklagers en het team van Trump sloten uiteindelijk een deal waarmee ze konden voorkomen dat het proces zich langer zou voortslepen. Een verklaring van de Republikeinse politica is ingevoerd als bewijs zonder dat ze hoefde te getuigen.

Mitch McConnell

Mitch McConnell, fractieleider van de Republikeinen was niet mals voor Trump na de stemming. Hij achtte hem 'praktisch en moreel verantwoordelijk' voor de aanval op het Capitool. Wat Trump voor de start van de rellen deed, getuigt van een 'schandelijk gebrek aan plichtsbewustzijn'. Maar ondanks zijn vlijmscherpe speech waarin hij onder meer zei 'dat de meute was gevoed met leugens van de machtigste man op aarde', stemde hij niet tegen Trump.

'Wat Trump voor de start van de rellen deed, getuigt van een schandelijk gebrek aan plichtsbewustzijn'
Mitch McConnell
Leider van de Republikeinen in de Senaat

Volgens McConnell kunnen ex-presidenten nog wel burgerlijk en strafrechterlijk worden vervolgd en is Trump 'nog nergens aan ontsnapt'. 'Hij is nog steeds verantwoordelijk voor alles wat hij tijdens zijn ambtstermijn heeft gedaan'.

'Make America Great'

In een reactie zei Trump dat hij zal blijven opkomen voor de 'grootsheid van Amerika'. 'Onze magnifieke, historische en patriottische beweging, Make America Great Again, staat nog maar aan het begin', aldus Trump. Hij bestempelde het afzettingsproces als een zoveelste 'nieuwe fase in de grootste heksenjacht ooit'.

'Geen enkele andere president is ooit op die manier behandeld", kloeg hij. 'Ik heb in de loop van de komende maanden veel te delen met jullie en ik kijk er naar uit om dit ongelooflijke avontuur verder te zetten'. De voormalige president gaf verder geen details over hoe hij zijn politieke toekomst ziet.

Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat, uitte scherpe kritiek op zijn Republikeinse collega's. 'Het niet veroordelen van Donald Trump zal een schande worden in de geschiedenis van de Senaat.' Hij noemde het aanzetten tot de bestorming van het Capitool 'de meest verachtelijke daad die een president ooit heeft begaan'.

Het proces tegen Trump was om meerdere redenen historisch. Het is de kortste presidentiële impeachmentzaak in de Amerikaanse geschiedenis. Trump gaat ook de geschiedenisboeken in als de eerste president die twee keer met zo'n procedure te maken kreeg. Dat het proces in de Senaat plaatsvond na zijn vertrek uit het Witte Huis, was eveneens een unicum.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud