nieuwsanalyse

Donkere wolken boven handelsoverleg China-VS

Een stand van Sense Time Group, de Chinese marktleider inzake artificiële intelligentie. Het bedrijf behoort tot de acht higthtechbedrijven die door de VS op een zwarte lijst zijn gezet. ©ISOPIX

Vlak voor de hervatting van het handelsoverleg tussen de VS en China is de hoop op een snelle doorbraak de kop ingedrukt.

Het Amerikaanse ministerie van handel zette kwaad bloed bij China door de zwarte lijst met Chinese bedrijven flink uit te breiden. Naast 20 veiligheidsagentschappen van het Chinese regime viseerde Washington ook acht hightechbedrijven, die onder andere rond kunstmatige intelligentie werken. De getroffen bedrijven mogen geen producten van Amerikaanse bedrijven meer kopen zonder fiat van de Amerikaanse autoriteiten.

‘Een grove inmenging in China’s binnenlandse aangelegenheden’, reageerde Peking woedend. In één adem dreigde het met tegenmaatregelen. De sancties zijn volgens de Amerikanen een reactie op de ‘brutale onderdrukking van etnische minderheden’, zoals de islamitische Oeigoeren en Kazakken. De geviseerde bedrijven zouden de Chinese overheid technologie voor gezichtsherkenning en spionagesoftware leveren.

Hoog niveau

De sancties werpen een schaduw over het handelsoverleg dat morgen, na een onderbreking van meer dan twee maanden, op hoog niveau wordt hervat. Dan zit de Chinese vicepremier en hoofdonderhandelaar Liu He in Washington samen met de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin en de handelsgezant Robert Lighthizer. Delegaties van beide landen hebben de gesprekken de voorbije dagen al voorbereid.

De verwachtingen zijn niet meteen hooggespannen. President Donald Trump gaf maandag aan dat hij de kans op een doorbraak ‘onwaarschijnlijk’ acht. En hij herhaalde nog maar eens zijn streven naar een ‘alomvattend’ handelsakkoord. Maar volgens het persbureau Bloomberg stuurt China aan op een minder brede deal en weigert het nog te praten over een hervorming van zijn industriebeleid of de subsidies voor staatsbedrijven, twee prioriteiten die Trump naar voren had geschoven.

Soja en varkensvlees

De gesprekken draaien volgens ingewijden over een gefaseerd handelsakkoord, waarbij de Chinezen beloven massaal landbouwproducten - zoals sojabonen en varkensvlees uit staten die voor hebben Trump gestemd - aan te kopen en de bescherming van intellectuele eigendom aan te scherpen. Daarna komen de Amerikanen over de brug door de sancties gedeeltelijk terug te schroeven. Maar er zou dus geen sprake meer zijn van maatregelen die het DNA van het Chinese economische systeem ingrijpend veranderen.

Dat kan erop wijzen dat de Chinezen denken sterker te staan door de dreigende afzettingsprocedure tegen Trump. Zij rekenen erop dat de Amerikaanse president zich zal neerleggen bij een beperkte deal, op voorwaarde dat hij die aan zijn achterban als een doorbraak kan verkopen. Het is daarom uitkijken of Trump zijn dreigement uitvoert om op 15 oktober de invoertarieven op 250 miljard dollar aan Chinese spullen op te trekken van 25 naar 30 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud