Advertentie

Drugsoorlog Mexico dodelijkste conflict na Syrië

De Mexicaanse autoriteiten zetten massaal politie en leger in in de drugsoorlog. ©REUTERS

De burgeroorlog in Syrië was ook in 2016 het dodelijkst conflict ter wereld. Maar ook de territoriumstrijd tussen Mexicaanse drugsbendes eiste een hoge tol.

Naar jaarlijkse gewoonte bracht het International Institute for Strategic Studies (IISS) de wereldwijde conflicten in kaart. In 2016 woedden volgens de denktank uit Londen wereldwijd 32 conflicten.

Die eisten flink wat mensenlevens. 'De dodentol liep op tot 157.000', becijferde het IISS. In 2014 kwamen bij gewapende conflicten nog 180.000 mensen om.

157.000
Wereldwijd woedden in 2016 32 conflicten. Daarbij kwamen 157.000 mensen om.

Het is niet echt verrassend dat de inmiddels zes jaar oude burgeroorlog in Syrië de meeste slachtoffers blijft maken. Vorig jaar sneuvelden daar 50.000 mensen.

Het regime van Bashar al-Assad neemt het daar niet alleen op tegen opstandelingen. De rebellen strijden er, met steun van een internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten, ook tegen terreurgroep Islamitische Staat.

Machtsstrijd tussen Mexicaanse kartels

Op de tweede plaats volgt de drugsoorlog in Mexico. Door de bloedige territoriumstrijd tussen de verschillende kartels kwamen vorig jaar 23.000 mensen om het leven in het Centraal-Amerikaanse land.

'Het geweld neemt nog toe naarmate de drugsbendes steeds meer gefragmenteerd raken en hun territorium proberen uit te breiden ten koste van een ander kartel. Door gebied te veroveren op rivalen pogen ze bevoorradingsroutes te monopoliseren', verduidelijkte John Chipman, de directeur van het IISS bij de presentatie van het jaarlijkse rapport.

De oorlogen in Irak en Afghanistan blijven ook veel slachtoffers maken. In Irak kwamen 17.000 mensen om bij gewelddadige confrontaties tussen de verschillende strijdende partijen, in Afghanistan vielen in 2016 16.000 doden door de aanhoudende machtsstrijd tussen het regime en de taliban.

De onderzoekers van het IISS stootten op een opvallende trend toen ze de conflicten in kaart brachten. 'Net zoals mensen steeds meer naar steden trekken, worden conflicten ook steeds meer daar uitgevochten', klonk het.

Dat is onder meer het geval in Syrië, Libië, Koerdistan, Zuid-Soedan en Afghanistan. 'Vroeger voerden de rebellen strijd in de bergen, in de bossen of in de jungle, vandaag duiken ze ook op in de steden.'

De denktank merkte ook op dat conflicten ook steeds langer duren. Dat geldt voor oorlogen die vaak de internationale media halen zoals die in Syrië, Irak en Afghanistan. Maar eenzelfde trend stelde het IISS bijvoorbeeld ook vast in Mali, Oekraïne of het noorden vna India.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud