Advertentie

Duikbootrel: Macron legt het bij met de VS, niet met Australië

De Franse president Emmanuel Macron en zijn Amerikaanse collega Joe Biden. ©AFP

Parijs en Washington hebben de plooien gladgestreken rond het afgeketst Franse duikbotencontract met Australië. Maar een telefoontje met de Australische premier ketst president Emmanuel Macron af. Intussen dreigt hij met een stevige factuur.

Macron belde woensdag met de Amerikaanse president Joe Biden. Beide heren erkenden dat de situatie gebaat zou zijn geweest bij open overleg. Ze zullen in oktober verder praten. De Franse ambassadeur keert terug naar Washington. Het telefoongesprek had als doel om 'de omstandigheden op te helderen' waarin het contract met Australië werd gesloten en kwam er op vraag van Biden.

De relatie tussen de twee landen raakte onderkoeld nadat de VS samen met Australië en het Verenigd Koninkrijk een strategisch partnerschap hadden bekendgemaakt. Australië schrapte vervolgens een omvangrijke aankoop van duikboten in Frankrijk. Het ging om een miljardencontract. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Yves Le Drian, sprak in een reactie over 'een mes in de rug' van Canberra en een 'brutale beslissing' van Biden.

Antwoordapparaat

Opvallend: een telefoontje van de Australische premier Scott Morrison weigert Macron. Bovendien mag Australië een gepeperde rekening verwachten omdat het afziet van de geplande aankoop van Franse duikboten in Frankrijk. Het Franse defensieconglomeraat Naval Group kondigde aan dat binnen enkele weken een 'gedetailleerd' kostenoverzicht naar de Australiërs wordt verstuurd.

Morrison laat zich intussen niet opjagen. 'We zijn geduldig', zo reageerde hij in de Australische pers op de weigering van Macron om telefonisch de vredespijp te roken.

'Donnez-moi un break'

Macron besloot ook om de Franse ambassadeur volgende week opnieuw naar Washington te sturen nadat hij hem eerder had teruggehaald. Hij zal dan intensief samenwerken met de Amerikaanse functionarissen.

Ook de Britse premier Boris Johnson reageerde woensdag op het diplomatieke incident. Hij toonde weinig begrip voor de Franse houding. 'Prenez un grip (get a grip, red.)', vertelde Johnson in een mix van Engels en Frans tijdens een bezoek aan Washington. 'Donnez-moi un break (give me a break, red.)', vervolgde hij. 'Het partnerschap is een grote stap voorwaarts voor de wereldwijde veiligheid. Het gaat om drie gelijkgestemde bondgenoten die een nieuw partnerschap voor het uitwisselen van technologie creëren.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud