Duits-Amerikaanse deal over omstreden pijplijn Nord Stream 2

De Nord Stream 2-pijplijn in aanleg in de Baltische Zee. ©REUTERS

Een van 's werelds meest controversiële energieprojecten nadert de finish. De Verenigde Staten en Duitsland bereikten een overeenkomst over de voltooiing van de aardgaspijplijn Nord Steam 2. De deal zou woensdag openbaar gemaakt worden.

Met de deal komt een einde aan de jarenlange spanningen tussen de VS en Duitsland over het project. De VS waren lang tegen Nord Stream 2 gekant omdat de pijplijn de economische en politieke macht van Moskou in Europa zou versterken. Duitsland ziet de pijnlijn vooral als een 'commercieel project'.

De Nord Stream 2 is een 1.224 kilometer lange pijplijn onder de Baltische Zee en moet gas rechtstreeks van het Russische Noordpoolgebied naar Duitsland vervoeren. Het project is voor 98 procent klaar en kostte 9,5 miljard euro.

Dat de VS en Duitsland nu toch tot een vergelijk komen, is goed nieuws voor Rusland. Eens operationeel zal de hoeveelheid aardgas via de Baltische Zee richting Duitsland verdubbelen, los van de bestaande landroute via Oekraïne. Jaarlijks zou het om 55 miljard kubieke meter gas gaan.

'Geen politiek wapen'

Hoewel een overeenkomst in de lucht hangt, houden de VS vol tegen het project te zijn. 'We blijven ons verzetten tegen de Nord Stream 2-pijplijn', zei Ned Price, de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse zaken dinsdag. 'We zien het als een geopolitiek project van het Kremlin dat bedoeld is om de invloed van Rusland op de energiebronnen van Europa uit te breiden en om Oekraïne te omzeilen.'

Toch lijken de VS hun verzet tegen het project te staken. Dat hing al even in de lucht. Eind mei zag de Amerikaanse regering af van sancties tegen de pijplijn, een diplomatieke bocht. Wel spraken de VS en Duitsland af Rusland niet zo maar te laten begaan.

Als de gaspijplijn Oekraïne of een ander Oost-Europees land zou schaden, kunnen de twee bondgenoten 'actie ondernemen' tegen Rusland. Sancties zijn daarbij niet uitgesloten. Ook ging Duitsland akkoord Oekraïne met 1 miljard dollar bij te staan in de omslag naar schonere energiebronnen en meer energiezekerheid.

Rusland zal zijn energievoorziening nooit gebruiken als een instrument om politieke druk uit te oefenen.
Het Kremlin

Toch vreest Kiev dat Nord Stream 2 een Russische strop rond hun nek wordt. Vandaag stroomt een groot deel van het gas tussen Rusland naar Europa via Oekraïne. Eens Nord Stream 2 operationeel is, acht Kiev de kans groot dat de Russen het meeste gas rechtstreeks naar Duitsland zal laten stromen. In een geopolitieke context waar Moskou in 2014 de Krim annexeerde en de rebellie in het oosten van het land aanwakkerde, is dat geen ondenkbare vrees.

Rusland ontkende woensdag zoiets van plan te zijn. 'Rusland zal zijn energievoorziening nooit gebruiken als een instrument om politieke druk uit te oefenen', zei het Kremlin.

Kritiek

Politiek-strategisch komt de deal tussen de VS en Duitsland niet onverwacht. De Amerikaanse president Joe Biden kiest uitdrukkelijk voor nauwere en betere relaties met Europa en Berlijn.

Ook Duitsland trok de jongste maanden een diplomatiek spel op om de VS te overtuigen hun oppositie tegen het project te staken. Tijdens het afscheidsbezoek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel vorige week in het Witte Huis, was de pijplijn een belangrijk gespreksonderwerp. Dat gesprek lijkt nu te resulteren in een akkoord.

De Amerikaanse president Joe Biden en de Duitse bondskanselier Angela Merkel tijdens een gezamenlijke persconferentie in het Witte Huis, vorige week. ©AFP

Toch is de Amerikaanse kritiek verre van verstomd. De Amerikaanse bocht zint een deel van de Congresleden niet. Tegenstanders bevinden zich ook langs milieuzijde. Velen vinden het onbegrijpelijk dat de regering-Biden het licht op groen zet voor de Nord Stream 2, terwijl hij eerder dit jaar de Keystone XL stillegde uit milieuoverwegingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud