Duits diplomaat verdacht van spionage voor China

De Chinese ambassade in Berlijn. ©AFP

Het Duitse gerecht heeft een onderzoek ingesteld naar een voormalige EU-diplomaat uit Duitsland en twee werknemers van een bekend lobbybedrijf op verdenking van spionage voor China.

Volgens informatie van het Duitse weekblad Der Spiegel hebben de diplomaat en een medeverdachte privé- en zakelijke informatie verstrekt aan het Chinese ministerie van Staatsveiligheid. De derde verdachte zou daar alleen mee hebben ingestemd.

In het kader van de zaak hebben politieagenten woensdag negen panden in Berlijn, Brussel en de Duitse deelstaten Baden-Württemberg en Beieren doorzocht. Het ging om de huizen en de kantoren van de verdachten.

De identiteit van de verdachten is nog onbekend. In zijn rol voor de Europese Unie bekleedde de Duitse diplomaat leidende posities in Brussel. Later was hij EU-ambassadeur in verschillende landen. Hij beëindigde zijn carrière voor de EU in 2017 en trad daarna toe tot een lobbybedrijf, waar hij sindsdien voor heeft gewerkt. Hij zou in hetzelfde jaar informatie zijn gaan lekken naar China.

Hij zou ook de twee andere verdachten hebben gerekruteerd. Een van hen zou naar China zijn gereisd voor een ontmoeting met een contactpersoon. Het lobbybedrijf heeft grote Duitse bedrijven geadviseerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud