Duitse industrie vraagt harde sancties tegen Rusland

Ulrich Grillo, baas van de industriekoepel BDI. ©EPA

De Duitse industrie pleit voor scherpere sancties tegen Rusland, ook al dreigen die negatieve bijwerkingen te hebben voor Duitse bedrijven.

In een bijdrage in het Handelsblatt van maandag spreekt Ulrich Grillo, de baas van de koepel van Duitse industriebedrijven BDI, zich uit voor een harde aanpak van Rusland. ‘De BDI en ik persoonlijk menen dat het gedrag van de Russische regering in het separatistische conflict in Oekraïne voelbare gevolgen moet hebben voor Moskou’, schrijft Grillo.

Europa werkt aan scherpere sancties na de ramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines. Die werd vermoedelijk door pro-Russische separatisten neergehaald met een Russische raket. Moskou ontkent de aantijgingen en weigert mee te werken aan een onderzoek.

Bij de discussie over de aanscherping van de sancties nam de Duitse kanselier Angela Merkel steeds een afwachtende houding aan. Zij vreesde te harde maatregelen als een boemerang in het gezicht te krijgen.

Duitsland is een van de belangrijkste handelspartners van Rusland. Het land exporteert jaarlijks voor zo’n 36 miljard euro naar Rusland en voert voor 38 miljard euro in. De export is goed voor 1 miljoen Duitse banen.

De hardere sancties zullen ‘ook de Duitse bedrijven in het hart treffen’, geeft Grillo toe. ‘Verdere economische sancties kunnen de Europese conjunctuur, de Duitse export en individuele bedrijven pijn doen, maar ze mogen niet uitgesloten worden om de Russische regering onder druk te zetten.’

Op lange termijn zijn de economische gevolgen veel groter wanneer het internationaal recht wordt geschonden, waarschuwt Grillo. ‘Niet het recht van de sterkste moet gelden, wel de sterkte van het recht.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud