Duitsland: miljoenen extra voor voedselhulp

©AFP

De Duitse regering trekt nog eens twintig miljoen euro uit voor noodhulp aan Syrische vluchtelingen in de regio.

Het geld gaat naar het Wereldvoedselprogramma (WFP), zei minister Gerd Müller (Ontwikkelingssamenwerking) tegen de krant Welt am Sonntag.

Met de extra bijdrage van Duitsland kunnen de komende maanden honderdduizenden mensen van voedsel worden voorzien. Müller zei te hopen dat andere landen het Duitse voorbeeld zullen volgen. Hij noemde het onacceptabel dat de VN-organisatie kampt met geldgebrek.

Eerder riep ook EU-president Donald Tusk landen al op geld te doneren aan het WFP. 'Het Wereldvoedselprogramma heeft geld nodig om voedsel te leveren aan elf miljoen mensen in Syrië en de regio'', schreef Tusk. Hij waarschuwde dat al flink is gesneden in de voedselhulp aan vluchtelingen.

Terwijl duizenden vluchtelingen via de Balkan richting Midden-Europa trekken, klinkt de roep om internationale steun steeds luider. Duitsland en Oostenrijk vragen meer geld voor de hulpverlening aan de Syrische vluchtelingen in het Midden-Oosten om ze ervan te weerhouden naar het Westen door te reizen.

De Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann en de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel (SPD) becijferden het nodige bedrag zaterdag op 5 miljard euro.

Als de Europese Unie nu geen geld uittrekt, 'dan zullen er nog meer mensen komen', zei Gabriel op een bijeenkomst van leidende Europese sociaaldemocraten in Wenen. De Verenigde Staten en Saoedi-Arabië zouden aan het programma moeten deelnemen, daarover is hij het eens met Faymann.

Humanitaire ramp

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, noemde de toestand van de vluchtelingen in Europa een 'humanitaire ramp'. De opname van 10.000 Syrische vluchtelingen in de Verenigde Staten volstaat niet, zei hij aan de Britse zender Channel 4. 'We bekijken andere opties, het is dringend.'

Kerry maakte echter ook duidelijk dat 'men het niet kan oplossen door de mensen gewoonweg het land binnen te laten'. De Amerikaanse minister wordt zondag in Berlijn verwacht.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, wil het aantal vluchtelingen aan banden leggen met een nieuw Europees asielrecht. 'We kunnen ons in Europa niet afsluiten. Maar we kunnen ook niet alle mensen uit crisisgebieden opnemen en alle mensen die uit armoede naar Europa en Duitsland willen', zei de CDU-politicus aan het blad Der Spiegel.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier (SPD), drong op een gemeenschappelijk Europees antwoord op de vluchtelingencrisis aan. 'Het kan niet zijn dat tegenover de toestroom van honderdduizenden vluchtelingen uiteindelijk slechts vier landen in Europa zich verantwoordelijk voelen - Italië, Oostenrijk, Duitsland en Zweden', zei hij in Magdeburg.

7 miljard

De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz (SPD), riep de regeringsleiders van de EU op, eindelijk de beloofde 7 miljard voor ondersteuning van de vluchtelingen in het Midden-Oosten vrij te geven op hun topbijeenkomst van woensdag.

'Het geld moet nog deze week' op tafel gelegd worden, zei Schulz op een SPD-congres in Kiel. Hij verwees naar de vluchtelingenkampen in Turkije, Libanon en Jordanië, waar miljoenen mensen ondergebracht zijn.

Aan de toestroom van vluchtelingen in Europa komt ondertussen geen einde. De Hongaarse autoriteiten telden tot zaterdagmiddag 9.000 vluchtelingen die in twee dagen vanuit Kroatië naar Hongarije reisden. Het EU-land sloot dinsdag zijn grens met Servië. Sindsdien wijken vluchtelingen naar Kroatië uit.

Kroatië zei vrijdag dat het de toeloop niet meer aankon. Tot zaterdag kwamen meer dan 20.000 vluchtelingen het land binnen, deelde het ministerie van Binnenlandse Zaken mee. Bussen en treinen brachten duizenden van hen meteen naar de Hongaarse grensovergangen. De mensen stappen daar in Hongaarse bussen en treinen, die hen naar verzamelplaatsen en vluchtelingenkampen bij de Oostenrijkse grens brengen. Andere vluchtelingen wachten aan de Kroatisch-Sloveense grens.

Oostenrijkse autoriteiten verwachten zaterdag ongeveer 10.000 mensen die via Kroatië en Hongarije reizen. Minister van Binnenlandse Zaken Johanna Mikl-Leitner kondigde aan dat mensen die na een reis door Kroatië of Slovenië in Oostenrijk asiel aanvragen, naar deze landen zullen worden teruggebracht.

Ze heeft er geen begrip voor dat in de Balkanlanden amper asielaanvragen worden behandeld, aangezien het veilige landen zijn. In het tweede kwartaal was Oostenrijk na Hongarije het EU-land met het hoogste aantal asielaanvragen per inwoner.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud