Duizenden betogen voor klimaatakkoord

©AFP

Duizenden klimaatactivisten hebben zaterdag gemanifesteerd in de Poolse hoofdstad Warschau, waar nog tot 22 november een internationale klimaattop plaatsvindt. Ze eisen concrete beslissingen van de wereldleiders die aan de VN-conferentie deelnemen.

De betogers kwamen uit verschillende landen en manifesteerden voor een sociaal rechtvaardig klimaatakkoord.

Ook meer dan 700 Belgen, klimaatactivisten van een dertigtal verenigingen, waren aanwezig. Zij waren vrijdagavond met de 'klimaattrein' vanuit het station Brussel-Zuid naar Warschau vertrokken.

Onder hen was ook de 27-jarige Gust uit Antwerpen. Hij ziet de tijd voorbijgaan zonder dat er beslissingen genomen worden. 'Er is weinig tijd meer', meent hij.

De 32-jarige Isabelle wil dan weer 'echte beslissingen, geen pleisters op een houten been'.

De negentiende internationale klimaattop ging maandag van start. Meer dan 190 landen zijn vertegenwoordigd. De top zou een belangrijke stap moeten zijn in de richting van een nieuw klimaatakkoord in Parijs in 2015.

Het akkoord van 2015 moet alle landen engageren om hun uitstoot te verminderen, waaronder China en de Verenigde Staten, de twee landen met de grootste CO2-uitstoot ter wereld. Momenteel zijn enkel de geïndustrialiseerde landen onder het Kyoto-protocol gebonden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud