'Ebola legt gebreken bij WHO bloot'

©AFP

De uitbraak van ebola in enkele West-Afrikaanse landen heeft een aantal organisatorische gebreken blootgelegd bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Er moeten fundamentele wijzigingen komen binnen de organisatie om andere crisissen beter aan te pakken. Dat melden enkele experten in een dinsdag gepubliceerd rapport.

De ebola-epidemie brak in december 2013 uit in Guinee en de WHO benoemde de crisis pas in augustus 2014 als "dringend publiek gezondheidsprobleem". Door het getalm breidde het virus zich snel uit naar buurlanden Sierra Leona en Liberia, zeggen de internationale deskundigen. In totaal kwamen meer dan 11.000 mensen om het leven.

De WHO heeft volgens het rapport momenteel niet de mogelijkheid om een compleet antwoord te bieden of accuraat te reageren op noodsituaties van die omvang.

In het rapport schuiven de deskundigen enkele aanbevelingen naar voren. Ze denken daarbij aan de oprichting van een speciaal centrum dat gepast en snel moet reageren bij dringende, grootschalige noodsituaties. Verder willen ze de toename van de financiering van het WHO. Dat zou er moeten komen via een stijging met 5 procent van de bijdragen van de 194 leden. Tot slot moet er een fonds in het leven geroepen worden met ongeveer 100 miljoen dollar zodat het WHO beter kan reageren bij noodsituaties.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud