ECB maant Griekenland tot spoed aan

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de nieuwe Griekse regering aangemoedigd de hervormingen van het budgettaire hervormingsprogramma - dat het land met haar schuldeisers afsprak - in de praktijk om te zetten. De ECB waarschuwt ook voor iedere mogelijke vertraging, die als 'riskant' beschouwd wordt.

'De hervorming vertragen is risicovol: het brengt de ratio schuld-bbp van het land in 2020 boven het beoogde percentage van 120 procent', aldus ECB-bestuurder Jörg Asmussen in Athene. Dat percentage is de uiterste grens die voor het land als levensvatbaar beschouwd wordt.

'De nieuwe regering mag geen kostbare tijd verliezen door het programma te proberen ontwijken of versoepelen. De regering moet zich daarentegen concentreren op de middelen om het effect van de hervormingen te maximaliseren', aldus Asmussen. Hij betreurde de zwakke toepassing van de voorgestelde maatregelen, die volgens hem de 'noodzakelijke' hervormingen vertragen.

Asmussen liet nog weten dat 'met of zonder' dat programma, de Griekse regering 'een soortgelijke hervorming moet volgen om de economie opnieuw op de rails te krijgen en het vertrouwen van de financiële markten te herstellen'.

Hij herinnerde er ook aan dat de trojka van geldschieters aan het land - de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds - deze week begint met de evaluatie van de situatie van het land. De nieuwe regering, onder leiding van premier Antonis Samaras, wil het programma heronderhandelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud