Advertentie

'Een nieuw Iran zonder slogans'

©Reuters

De nieuwe Iraanse president Hassan Rohani wil een transparanter Iran dat breekt met de retoriek van het verleden. Dat heeft hij gezegd op de inauguratie van de nieuwe buitenlandminister Javad Zarif. De Europese buitenlandchef Catherine Ashton heeft al een eerste gesprek met Zarif achter de rug.

Tijdens de inauguratieceremonie voor Javad Zarif liet president Rohani zich uit over de buitenlandse politiek van Iran. Hij kondigde een aan een nieuwe stijl te kiezen, 'zonder slogans'.

Rohani suggereerde een breuk met de aanpak van zijn meer bombastische voorganger Mahmoud Ahmedinejad. 'Buitenlandse politiek voer je niet door het herhalen van slogans', aldus Rouhani. 'Dat betekent niet dat we onze principes overboord gooien, maar wel dat we onze methodes veranderen.'

Catherine Ashton, de buitenlandchef van de Europese Unie en hoofdonderhandelaar inzake het omstreden Iraanse kernprogramma, heeft de nieuw aangestelde minister in een telefoongesprek felicitaties overgemaakt. Ze heeft direct, aldus haar woordvoerder, benadrukt dat er snel gesprekken moeten komen over het nucleaire programma van Iran. Ze ziet daarvoor nu meer kansen omdat er een frisse wind lijkt te waaien in Teheran.

Verrijking

Het hoofd van het Iraanse kernprogramma, Fereydoun Abbasi-Davani, zei zaterdag bij zijn vertrek dat Iran de beschikking heeft over 18.000 centrifuges waarmee uranium kan worden verrijkt. Die aantallen liggen veel hoger dan in eerdere bekendmakingen, en stroken meer met de cijfers van het Internationaal Atoomagentschap IAEA. In mei sprak de AEOI (Atomic Energy Organization of Iran) nog over een totaal van 689 centrifuges.

Nog nooit zijn er zulke hoge aantallen genoemd als het ging over de uraniumverrijking in Iran. Volgens Abbasi-Davani heeft het land 17.000 'oudere' centrifuges. Daarvan zouden er 10.000 in werking zijn. Er zijn volgens hem ook 1.000 nieuwe, geavanceerde centrifuges in Iran, die op korte termijn in gebruik zouden kunnen worden genomen.

Abbasi-Davani maakt plaats voor Ali Akbar Salehi, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken, die is aangesteld door president Rohani. De nieuwe topman staat bekend als een pragmatische man. De vertrekkende topman wordt meer gezien als een hardliner.

De uraniumverrijking in Iran baart het Westen al jaren grote zorgen. De Verenigde Staten en westerse bondgenoten vrezen dat Iran de uraniumcentrifuges gebruikt om kernwapens te ontwikkelen. Iran heeft altijd gezegd dat het atoomprogramma alleen vreedzame doeleinden dient.

Hoewel Rouhani zich voorstander toont van een meer gematigd Iran, is er geen sprake van dat Iran zijn programma voor het verrijken van uranium wil bevriezen. Rohani drong er na na zijn verkiezingsoverwinning in juni op aan dat de wereld Irans recht erkent om uranium te verrijken.

Sancties

Rohani zou volgens onbevestigde berichten zelf een hoofdrol willen opnemen in de onderhandelingen met de EU en de VS. De nieuwe president wil per se een snelle doorbraak in het atoomgeschil om zo vlug mogelijk een eind te maken aan de door internationale sancties veroorzaakte economische crisis in het land.

Rohani moet nu beslissen of de onderhandelingen via het ministerie van Buitenlandse Zaken of verder via de nationale veiligheidsraad zullen lopen. Bij de atoomonderhandelingen vergaderde de secretaris van de Iraanse veiligheidsraad de voorbije jaren met Ashton en de directeurs-generaal van de vijf VN-vetomachten en Duitsland. Deze procedure kon echter niet tot een doorbraak in het atoomgeschil leiden. Daarom zou Rohani, indien ook het Westen daarmee akkoord gaat, de nucleaire gesprekken ofwel op buitenlands ministerieel vlak ofwel rechtstreeks met de Verenigde Staten willen voeren. De methode zou zaterdag alvast ter sprake gekomen zijn in het gesprek tussen Ashton en Zarif.

Nog volgens onbevestigde berichten zou de hervormer en vroegere minister van Handel Mohammed Shariatmadari provisoir de rol vervullen van nucleair hoofdonderhandelaar tot er een beslissing valt over de onderhandelingswijze.

 

 

 

 

 

.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud