Advertentie

Eén op drie kankers kan worden voorkomen

Longkanker is de meest dodelijke kanker. ©thinkstock

8,8 miljoen mensen sterven jaarlijks aan kanker, of één op de zes. De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat er meer moet worden ingezet op preventie, want dat loont.

Kanker is de op één na dodelijkste ziekte, na hartfalen. Maar kanker kan steeds meer worden genezen. Hoe sneller kanker wordt ontdekt, hoe beter een behandeling werkt, zo is de jongste jaren steeds meer gebleken.

30%
30 à 50 procent van de kankers kunnen worden voorkomen, becijferde de WHO.

De Wereldgezondheidsorganisatie wil dan ook dat de overheden meer inzetten op preventie. 'Want preventie is de meest kosten-efficiënte aanpak in de strijd tegen kanker', stelt de WHO in een pas gepubliceerd rapport. Daaruit blijkt dat 30 à 50 procent van de kankers kunnen worden voorkomen.

De WHO geeft het voorbeeld van borstkanker in de Verenigde Staten. In de jaren vijftig overleed één op de twee vrouwen die borstkanker had. Sinds begin deze eeuw is dat maar 20 procent meer, of één op de vijf.

Wereldkankerdag

Naar aanleiding van Wereldkankerdag, zaterdag, gaf de WHO nog meer nieuwe, verontrustende cijfers vrij. Zo krijgen 14 miljoen mensen per jaar te horen dat ze kanker hebben. Tegen 2030 zal dat 21 miljoen zijn.

Kanker treft in ons land jaarlijks meer dan 65.000 mensen. In België is prostaatkanker de meest voorkomende kanker bij mannen. Bij vrouwen is dat borstkanker.

Tabak

Tabak is nog steeds de grootste boosdoener. Longkanker is immers de meest dodelijk vorm van kanker, gevolgd door leverkanker, darm-, maag- en borstkanker.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud