portret

Elizabeth II sloopt record legendarische Victoria

Plichtsgetrouwe Queen weet na 23.226 dagen nog steeds van geen ophouden

Toen Elizabeth op 6 februari 1952 de Britse troon besteeg, was Winston Churchill premier, een man die zijn carrière was begonnen in het leger van haar betovergrootmoeder Victoria. Toen de huidige premier, David Cameron, in 1966 werd geboren, had de koningin er al 14 jaar opzitten. Toch kennen ze elkaar al lang. ‘De eerste keer dat ze Cameron zag, speelde hij een konijn in een schooltoneelstuk waar ook haar zoon prins Edward in meedeed’, aldus de historicus Hugo Vickers.

Elizabeth II sloopt vandaag het record van de legendarische Victoria, die welgeteld 23.226 dagen, 16 uur en 23 minuten op de troon zat. Dat gebeurt vanavond om half zeven Belgische tijd. Nooit eerder hield een Britse monarch het zo lang vol.

Abdicatie?

Op haar 89ste denkt Elizabeth nog niet aan stoppen, in weerwil van alle geruchten over een vroegtijdige abdicatie. Vooral nadat de gekroonde hoofden in België, Nederland en Spanje er kort na elkaar de brui aan hadden gegeven draaide de geruchtenmolen op volle toeren. Maar inmiddels staat Elizabeths oudste zoon Charles, die met zijn 66 jaar ook al de pensioenleeftijd heeft bereikt, nog altijd ongedurig in de coulissen te trappelen.

7. Sultan Qaboos bin Said al Said (Oman). 45 jaar heerschappij. ©AFP
1. Elizabeth II wordt nog voorafgegaan door Bhumibol Adulyadej. De koning van Thailand regeert al ruim 69 jaar. ©REUTERS
Koningin Elizabeth II (Groot-Brittannië) is niet de langst zetelende royal. Vandaag zit ze 63 jaar en 7 maanden op de troon. ©AFP
3. Abdul Halim Kedah (Maleisië). 57 jaar. ©REUTERS
4. Koning Sikiru Kayode Adetona van Ijebu-Ode (Nigeria). 55 jaar. ©wordpress
5. Sultan Hassanal Bolkiah (Brunei). 47 jaar. ©REUTERS
6. Koning van de Zulu-stam in Zuid Afrika Goodwill Zwelithini kaBhekuzulu. 46 jaar. ©wikipedia
8. Margrethe II (Danemark). 43 jaar aan de macht. ©AFP
9. Sjeik Sultan III bin Muhammad Al-Qasimi (leider van het emiraat Charjah, Verenigde Arabische Emiraten). 43 jaar. ©constructionweekonline.com
10. Koning Garl XVI Gustaf (Zweden). 41 jaar aan de macht. ©Photo News

Onvermoeibaar blijft Elizabeth het land afdweilen om haar onderdanen de hand te drukken en bloemen in ontvangst te nemen. Toch was de relatie met de burgers niet altijd even vanzelfsprekend. In de duistere crisisjaren 70 lieten de Sex Pistols ‘God Save the Queen’ rijmen met ‘She ain’t no human being’. En nog steeds klinkt er geregeld gemor over het koninklijke fortuin, geschat op een half miljard euro, en de talloze privileges. Elizabeth is zelfs de eigenaar van alle wilde knobbelzwanen op de Thames, een koninklijk recht uit de 12de eeuw.

Het dieptepunt kwam na de dood van haar ex-schoondochter Lady Diana in 1997. Terwijl het land rouwde om ‘the People’s Princess’ liet Elizabeth dagenlang niets van zich horen. Terwijl duizenden Britten bloemen neerlegden voor de poorten van Buckingham Palace hing de vlag boven het paleis niet halfstok. Pas na een interventie van de immer imagobewuste premier Tony Blair betuigde de Queen haar deelneming.

James Bond

De jongste jaren lijkt Elizabeth moeite te doen om de kloof met de burger te dichten. Opvallend was het filmpje voor de opening van de Olympische Spelen in Londen in 2012, het jaar dat ze haar diamanten jubileum vierde. De koningin speelde mee aan de zijde van James Bond en leek zelfs met een parachute uit een helikopter te springen.

Koningin Elisabeth II in ware James Bond-stijl

Dat filmpje was een zeldzaamheid in het eerder stugge professionele parcours van de Queen. Maar misschien is haar zegen geweest dat ze niet altijd krampachtig met haar tijd is meegegaan. Een hippe politicus als Tony Blair is al lang uit de gratie gevallen bij de bevolking. Na dik zes decennia op de troon is Elizabeth een onverwoestbaar instituut. En met haar fotogenieke en populaire kleinzoon William, de zoon van Charles, lijkt de toekomst van de Britse monarchie verzekerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud