Advertentie
Advertentie

Engeland versoepelt inreisregels, maar niet voor Belgen

©AFP

De Britse regering breidt haar groene lijst van landen met een laag coronarisico gevoelig uit. België blijft op de oranje lijst staan, waardoor nog altijd testverplichtingen gelden.

Komende zondag om 4 uur (5 uur Belgische tijd) verkassen Duitsland, Oostenrijk, Noorwegen, Slovakije, Slovenië, Letland en Roemenië naar de groene lijst van de Britse regering. Dat betekent dat reizigers bij aankomst niet meer in quarantaine moeten. Wel moeten ze een negatieve test op zak hebben én een test ondergaan op de tweede dag na aankomst.

De regels voor Belgische reizigers veranderen niet, want ons land blijft op de 'amber list' staan. Wie een trip naar Londen plant en volledig gevaccineerd is, moet alleen nog een coronatest afleggen op de tweede dag na aankomst. In de andere gevallen blijven een quarantaine en een negatieve test bij aankomst verplicht. Door de brexit is het coronacertificaat (de CovidSafeBE-app) niet geldig in het Verenigd Koninkrijk.

Discriminerend

Voor de Fransen zit er wel een versoepeling in. De voorbije dagen kreeg het VK veel kritiek, omdat Franse reizigers een stukje strenger behandeld werden. Wie volledig gevaccineerd is, moest alsnog in zelfisolatie, terwijl die regel niet gold voor reizigers uit landen met dezelfde kleurcode, zoals pakweg Spanje. De Britse regering verwees naar de grote aanwezigheid van de betavariant in Frankrijk, wat Parijs dan weer 'onbegrijpelijk' en 'discriminerend' vond.

Tot slot verhoogt de Britse regering de prijzen voor de quarantaine, die reizigers in een specifiek hotel moeten uitzitten. De verhoging komt er om de werkelijke kosten van de quarantaine te compenseren, klinkt het. De prijs van een verblijf van elf dagen voor een volwassene stijgt van 1.750 pond naar 2.285 pond (2.681 euro). Voor een PCR-test op de tweede dag, die al voor de aankomst in Engeland vastgelegd moet worden, betaalt u tussen 69 en 150 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud