Erdogan kondigt top aan met Rusland, Frankrijk en Duitsland

Erdogan wil de toestand in de provincie Idlib bespreken.

De Turkse president wil een einde maken aan de gevechten in de Syrische provincie Idlib.

Recep Tayyip Erdogan zegt in een toespraak op de televisie dat hij telefoongesprekken heeft gehad met de Russische president Vladimir Poetin, de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. 'We komen op 5 maart bijeen', klinkt het in de toespraak. 

Het doel van de top is om de gevechten en de humanitaire crisis in Ildlib te beëindigen. Bij een Syrisch bombardement in de provincie kwam zaterdag een Turkse militair om het leven, nadat hij beschoten werd door een tank. Hij was de zeventiende soldaat die deze maand sneuvelde in het noordwesten van Syrië. 

Na een lange strijd in Idlib zette de Syrische president Bashar al-Assad de voorbije weken het eindspel in. Met Russische luchtsteun verovert zijn leger de laatste delen van het rebellenbolwerk. Erdogan reageerde hierop verbolgen en stelde Assad voor een ultimatum: 'Trek je deze maand terug, of Turkije zal daarvoor geweld gebruiken.' Hieraan geeft Assad voorlopig geen gehoor en de gesprekken die Turkije met Rusland heeft gehad brachten tot nu toe niet veel op. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud