Advertentie

EU brengt handelssancties tegen Trump in stelling

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, slaagde er vorig jaar nog in een wapenstilstand te sluiten met de Amerikaanse president Donald Trump. ©REUTERS

De Europese Commissie bereidt invoerheffingen op Amerikaanse producten voor ter waarde van ruim 10 miljard euro.

De Europese Unie is niet van plan bij de pakken te blijven zitten als de Amerikaanse president Donald Trump zijn dreigement voor nieuwe invoerheffingen op Europese producten uitvoert. De Europese Commissie legde de lidstaten vrijdag een strijdplan voor met vergeldingsmaatregelen, meldde het persagentschap Bloomberg. Ze zou terugslaan met invoerheffingen op Amerikaanse producten ter waarde van 10,2 miljard dollar.

Op de Europese lijst, die nog niet definitief is, staat een breed gamma aan goederen, gaande van kreeft en ketchup over vodka en tabak tot fitnesstoestellen en casinotafels. De geselecteerde goederen hebben een importwaarde van 20 miljard euro. Maar de Commissie wil een keuze maken, zodat de waarde van de getroffen producten net boven 10 miljard euro ligt. De VS hadden begin deze week gedreigd met heffingen op 11,2 miljard aan Europese producten.

Boeing vs. Airbus

De opflakkerende handelsoorlog tussen de VS en de EU draait om de concurrentiestrijd tussen de vliegtuigbouwers Boeing en Airbus. Robert Lighthizer, de handelsgezant van Trump, kondigde deze week de sancties aan omdat Airbus massa’s overheidssubsidies krijgt die volgens hem schadelijk zijn. De EU verwijt Amerikanen dat zij Boeing dan weer subsidies geven. Beide partijen hebben herhaaldelijk klachten ingediend bij de Wereldhandelsorganisatie in een conflict dat al 14 jaar aansleept.

Vorig jaar laaiden de spanningen aan weerszijden van de Atlantische Oceaan al eens op toen Trump sancties aankondigde tegen de Europese staal- en aluminiumsector. Uiteindelijk slaagde Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, er toen in een wapenstilstand te sluiten met de VS. Maar dat verhinderde Trump niet om de Europeanen geregeld onder vuur te nemen en te waarschuwen voor sancties tegen de autosector. Afgelopen week noemde hij de EU nog een ‘brutale handelspartner’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud