Europa opnieuw centraal op G20

De crisis in de eurozone blijft de grootste zorg van de G20. ©Vadot

De G20, de club van rijke en opkomende economieën, komt zondag en maandag bijeen in Mexico. Centraal op de agenda staan opnieuw de problemen in de eurozone. Europese vertegenwoordigers proberen echter de focus te verleggen door andere bedreigingen voor de economische stabiliteit in de wereld onder de aandacht te brengen.

'De G20 moet de overheden aanzetten maatregelen te nemen om het klimaat van onzekerheid weg te nemen', vat een Mexicaanse regeringsfunctionaris het doel van de bijeenkomst samen. Mexico zit als gastland de bijeenkomst van de zogenaamde officieuze wereldregering voor.

De grootste bron van onzekerheid in de wereld blijft de crisis in de eurozone. Op de vorige top van de G20 in juni stond Europa ook al centraal. Volgens een Duits delegatielid zal Europa opnieuw een belangrijk thema zijn op de bijeenkomst. 'De monetaire unie moet uitleggen waar ze op lange termijn naar toe wil', stelt hij.

De Franse delegatie hoopt ditmaal de focus toch te verleggen. 'De ogen van de wereld zijn ditmaal niet op de eurozone gericht', lieten de Fransen optekenen. 'Sinds de laatste top is er veel vooruitgang geboekt, dus Europa staat niet meer centraal in de discussie.'

Ook de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, liet in de aanloop naar de top een gelijkaardig geluid horen. Volgens Schäuble zijn de VS en Japan net zo goed verantwoordelijk voor de economische stabiliteit in de wereld. In een interview met het persagentschap Reuters vroeg hij dan ook om niet eenzijdig te focussen op Europa, maar ook de begrotigsproblematiek in de VS en het schuldenprobleem van Japan in beschouwing te nemen.

'De G20-landen moeten het vertrouwen herstellen met structurele hervormingen en een consistent begrotingsbeleid. Dat zijn de belangrijkste voorwaarden om de wereldeconomie te versterken', zei Schäuble in het interview.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud